Aku tak sedar diri arrgghhh!

29 December 2008

~
Semlm aku g shopping baju kat The Store P.A.S, memandangkan badan rasa tak sehat cam nak demam, jadi aku malas nak beria-ria pilih baju. So aku grab je T-Shirt 2 helai size S (cam biasa lah size baju aku memang la S kan!), dah bayar ape semua and then kami balik rumah. Sampai kat umah aku tak le test baju tu sebab malas, tak payah test la, sure muat kan.

Pagi ni, plan nak gi Sogo plak, aku malas nak gosok baju, jadi aku ingat nak pakai je la T-Shirt yg baru beli semalam...tetapey.....

Baju t-shirt tu sempittttttttt, tak muat aku pakai........cam nak meletup je!!!....apakah aku sudah besar sekarang? apakah aku sudah gemuk!....atau aku memang semakin membesar tetapi aku yang masih tak sedar diri?...waaaaa....

Ape jadi kat baju ni?

Aku bagi je kat Yang, dia muat kot...boley la dia pakai buat baju tido....

kesimpulannya....aku dah gemuk...berat aku sudah 52kg okay!

Bowling While Pregnant

25 December 2008

~
Before kawin aku mmg suka main bowling, tak le terer sangat, tapi aku enjoy main bowling dgn pakwe &tunang a.k.a hubby aku skrg ni.
Tapi sejak dah kawin kami tak sempat lagi nak main bowling, tapi pagi ni, Nyah dgn Kak Ngah ajak main bowling aku teruja sgt. Jadi aku main la bowling, aku biasa main bola 8-9 je, tp aku sedar aku preggy skrg jadi aku amik bola paling ringan yg ada, iaitu 8. Lepas la rindu aku kat bowling bila aku dpt baling bola tu for about 5 frames kira-kira 10 kali baling la, lebih nye aku suh hubby aku sambung utk aku. Syok nyer. Tapi bila dah benti main tu tetiba terfikir plak, is it safe to bowl while preggy ni...aku tanye kakak hubby aku yg doctor tu, dia kata ntah!, ok kot...
jadi aku start risau...but then aku tak de pulak rasa sakit kat mana mana...

So, balik je rumah, aku rest kejap peh tu aku surf kat internet, semua article in english je yg aku jumpa, article bahasa melayu satu pun tak de. Tak pe, kat sini aku paste kan salah satu article yg ade utk di share bersama:-

Is it okay to go bowling while pregnant?

Exercising during your pregnancy is beneficial to your body, your overall feeling and your developing baby. It may even help prepare you for labor and childbirth. There are some conditions or symptoms that may make exercising during pregnancy inadvisable. Recommendations NOT to exercise during pregnancy may be made in cases of:

  • Pregnancy-induced hypertension
  • Preterm premature rupture of membranes
  • Preterm labor
  • Vaginal bleeding
  • Other chronic medical conditions such as high blood pressure, heart disease, lung disease, and thyroid abnormalities
You need to speak to your doctor regarding any fitness program you decide to do. He/she will be able to give you guidelines to follow to ensure a healthy pregnancy. Stop exercising and call your doctor if you experience pain, vaginal bleeding, rapid heartbeat, uterine contractions, chest pain, fluid leaking from the vagina, dizziness, fainting, shortness of breath, or difficulty walking.

Bowling : Bowling is an activity that should be okay for most women during their pregnancy . Your joints and ligaments relax during pregnancy, but how much they relax varies from woman to woman. Most expectant mothers do not experience that relaxation to the extent that they'd injure themselves while bowling. Once you hit your third trimester, take care to lift your bowling ball in a way that won't strain your back muscles. That means making sure to bend at your knees and to keep your back straight.

Yes! You can! But as in all physical activity when pregnant, you should consult your doctor and get his opinion and advice. Chances are, if you were fairly active before pregnancy, continuing after you become pregnant won't be an issue.
I work at a pro shop in our bowling ally and the number one injury in the sport (well besides dropped balls) is People who will bend down while delivering the ball and strain the muscles in the back.So if you r pregnant just take it easy on your back and try to not bent over while relesing your ball, And try more to use the pendulum motion and let the ball roll off your fingers.

So go bowling and have fun!

Madagascar 2

01 December 2008

~
Abg dah book ticket kat Mines kul 1.30pm, tp kami tiba di Mines awal dalm kul 12 gitu, nak ambil ticket lagi then nak makan kat Mc D. Toys Madagascar pun tak byk kat Mines tinggal Martin dengan Gloria je. Tak pe lah.

Lepas mkn kami jln-jln and masuk satu kedai CD, aku malas pulak nak berdiri membelek cd cam selalu, so aku dok kat pintu masuk kedai tu cam pak guard, sekali aku nampak anak seseorang yg aku cam sesangat keluar dr lif, pas tu baru la satu family ni keluar....Abg Lan!...Abg Lan!
hahahaha.....cane la abg lan boleh nak keluar kat lif yg dekat dgn aku ni...dah la aku pakai baju yg menampak kan kebuncitan aku ni alamaK!...sembang sat dgn abg lan and family peh tu kami jln lagi. Jumpa plak seluar kain t-shirt licra...sedap pakai, harga RM29.00. Peh tu abg nak g shishi...so pi la toilet, aku tunggu la kat luar duduk atas kerusi, sambil tu aku tido...best tul.

Kul 1.15 pintu Madagascar dah bukak...best opening citer ni...citer pasal cane Alex bleh terlepas ke NY, peh tu dari Madagacsar derang ke Africa naik kapal terbang hancus...tinggal cockpit kapal terbang je...cane Alex jumpa mak ayah dia, si Gloria plak jatuh cintan dgn satu mamat badak yg nama dia Moto Moto...tapi si Melman jeles sampai nak bunuh diri. B4 tu sempat jugak lah Melman buat Moto Moto bengang, ada ke dia panggil "Mototo", hehehe. Tapi masa Melman membengangkan Moto Moto tu si Gloria amat terharu sekali sbb Melman tahu citarasa Gloria, keistimewaan Gloria berbanding dgn Moto Moto

Gloria: why u like me?
Moto : becos u r big
Gloria: other than that?
Moto : becs u r huge..

Tu je...
Tapi even citer ni best pun aku boleh tertido siap mimpi lagi. Ape kene ntah skrg ni senang betul lelap di mana-mana....

Alhamdulillah, its positive!

30 November 2008

~
Balik dari Nilai semua dah jelepek. Tapi anak-anak buah semua excited nak g mandi kolam renang kat bawah rumah ni. Mak mertua sibuk di dapur. Dia bawakan daging rusa dari kampung niat nak masak kari kat KL ni (aritu masa kawin Meor, aku tanye mak mertua sedap ke daging rusa?, terus mak mertua rasa aku ni dah ada isi)...

Masa semua orang sibuk-sibuk nyiapkan anak masing-masing yg baru sudah mandi kolam, aku dan abg keluar g klinik. Kak Long ada tanye nak ke mana? aku kata nak ke kedai...ish mulut ni...tak sempat aku nak stop dah berdalih...bukan nipu.

Sampai di klinik (aku pernah pegi bulan 10 aritu, masa tu ada sikit bleeding) dan tiba turn aku, aku pun masuk...abg mula nye kata tak nak masuk, tapi dia follow kemudian

doc: ye mana sakit?
me: sakit? tak de sakit. eh ada-ada, sy sakit blkg dan perut cam cramp sikit...
doc: last month you ada jumpa pakar tak?
me: tak, sebab susah nak ambik cuti...
doc: ok, sekarang ada datang kotor tak?
me: sy dah missed 3 hari, semlm sy ada buat HPT and its +ve, but i dont know how accurate that brand so i do again this morning, and its still +ve.
doc: so u nak buat pengesahan ye? u ambil botol ni dan tadah air kencing. nanti letak kan di dispensary.
me: ok

3 minit lepas tu

doc: ye, betul its positive. ni first baby ke?
me & abg: yer!
doc: ni mesti kena jaga betul-betul, jgn makan yg tajam2, air gas jgn minum. jgn angkat benda berat, kalau boleh jgn byk bergerak ye, tahniah.

Doc nak beri aku vitamin, tp aku tanya what type of vitamin, dia kata acid folic, so i said i ada byk kat rumah, is it ok to take that one? and he said all folic acid are the same. So dia beri aku ubat sapu since aku sakit belakang cam urat tegang. Cost me only RM27.

Alhamdulillah, ya Allah, aku bersyukur atas segala kurniaan mu. Berikan kami perlindungan, kekuatan dan keselamatan selamanya Amin.

Jalan-jalan di Nilai 3

~
Lepas je solat subuh pagi tadi, aku ngemas-ngemas bilik sikit dan duk kat ruang tamu main dgn anak-anak buah. Family abg semua ada di sini, berkumpul kat rumah Yang (rumah yg aku tinggal skrg) since Rabu lagi...breakfast kejap peh tu aku ngantuk...jadi aku tido la sat...

"Emi...Emi!" Mak mertua panggil...aku bangun...
"nape mak?"
"Jom kita pegi Nilai 3"

Aku kejut kan abg...mula nye kami malas nak pegi sebab cadangnye nak g klinik...
Tapi bila semua dah ada kat sini, seronok juga kalau shopping ramai-ramai kan. Cuma risau sikit la...

Kat Nilai 3 aku tak beli apa-apa pun...sejarah betul...tak pernah nye di buat dek aku pergi shopping tp tak beli ape-ape...aku malas nak pilih-pilih...sbb tak larat nak jalan-jalan lama (tetiba je), pinggang plak sakit...so kena jalan slow-slow...cuma ada la aku bekenan kat satu tudung tu...aku budget tudung cam tu RM10 je harga nye...tapi kedai tu letak RM13...aku minta kurang tak diberinye....aku cakap kat Jln Tar KL pun org jual RM10, kat sini plak awak nak jual RM13...aku acah yg aku tak nak beli tudung tu dgn memberi balik tudung tu kat penjual tu...tapi penjual tu plak pergi sangkut balik tudung tu kat tempat tudung tu...waaaa.....aku acah je! aku nak...tp since egi nyer pasal....aku tak ambik la kan....waaaa...

Double confirm

29 November 2008

~
Since yesterday i saw double line...so today i decided to check again...the more the better ye dak...
pagi ni cam biasa bgn b4 azan subuh...senyap2 aku g toilet and do it again...again its +ve...hmm....tak lama aku membelek dan menangkap gambar test tu...azan pun berkumandang...so apa lagi...ambil wudhuk and perform my subuh prayer dan mengaji separuh dari surah Yusuf.

Aku kejutkan abg solat subuh...dia bangun...bila dia dah selesai, aku tunjuk kan pada dia upt tu...aku masih tak yakin akan result tu ....sbb mata aku ni tak berapa terang...

me: abg, ni ayg test lagi
abg: hmm...betul lah double line
me: cane ye? nak g jumpa doc tak?
abg: hmmm, kita jumpa pagi karang ye

Tak Boleh Potong!

28 November 2008

~
Saje bangun awal b4 azan subuh, test sendiri kat toilet. and it's double line.
I showed it to abang...(abg is sleeping at that time)

me: abg...ni double ke single line?
abg: hmm(mamai) tu double...
me: kalau double line maksud nye ape?
abg: hhmmm(mamai lagi) maksudnye 'tak boleh memotong'!
me: @#$%^&

Tak sabar nyer!

~
Excited sangat bila tahu baju yang aku order dah sampai ptg semlm. Tapi tak dapek la ambik lepas blk keje sebab driver cek dah nunggu tu. Apa-apa pun hari ni lah kita g ambik, leh la menerai sekali. Yey!

Kedai ni mulanye nampak cam kedai kosong tak tau dia jual ape. Tapi bila Miz ajak serta meracuni dan menggoda nafsu ku, aku terus terjah masuk! Aku tengok ade la beberapa helai baju yg di gantung....yang lain semua ruang kosong je, sampai la aku nampak ade satu meja tu dipenuhi dgn pelbagai catalogue. Ada Angel Court la, Latina la, Satinni la...ape ni kedai ni jual katalog ker?

Rupenye kakak-kakak, sila duduk dan bukak katalog kemudian pilih ye...mana yg suka sila beri tahu nanati dia order kan....kalau size tak betul lalu tak berkenan, takpe...boleh cancel beli....waahahha harga dia murah dr kat luar. Baju type-type cam ni kat luar paling murah pun aku pernah jumpa RM35...(kat Ms Jamek dan dibeli oleh Nora ditemani oleh aku!) tp kalau beli kat sini harga letak RM29.90 dan dpt discount 10-15% ikut rezki masing-masing...

Jadi aku dan Miz order la ....aku order 4 (kuat nafsu betol) tapi aku hanya akan ambik 2 je...yg lagi 2 tu aku tak sure size dia ngam ke tak. Miz aku tak ingat berapa helai dia order tp aku rasa banyaakkk!! sebab dia lebih kuat nafsu dr aku wakaka...

Balik je ofis terus la kitaorg ni bercerita kat Kak Faiz, apa lagi! dia pun tergoda beb! terus order sekali hahahaha.....

Sama-sama kita tunggu...

Rumah Banjir??!!

17 November 2008

~
Tadi on the way balik keje dgn hubby, tetiba ada mesej masuk ke henpon dia.

"Sape last basuh kain?rumah dan banjir!dah tau tak de org kat rumah, gatal basuh kain buat ape?"

Terus kami berdua berpandangan sesama sendiri...
Ah sudah...aku kah itu yg terakhir membasuh kain? Mati lorr!!!! dah la rumah orang ni...pakai harta orang...mak!!!...
Kalo tak silap, last aku basuh kain pun hari sabtu, tu pun bukan baju harian, tapi kain lap dapur...seingat aku kain tu pun dah jemur...aku rasa aku tak lupa ingatan...kot kot aku ngigau basuh kain dalam tido ke..arkk!! habis la....harus lah aku tak kan sentuh mesin basuh tu sebulan...
Abg plak cool je...aku ni dah pucat lesi...
Sudah ...jiwa kacau....kepala risau...cacho di buatnye....otak aku rasa panas...tak keruan rasanye...
Aku jadi bertambah takut bila dah nak dekat dgn rumah...ketakutan tu mengalah kan nak nunggu result SPM je...haaaaa....takot...jangan lah aku yg last basuh kain itu....jgn lah aku yg membanjirkan rumah..ngape paip tu membanjirkan diri plak...ngape ngapeeee????

Ah, kereta dah sampai tempat parking....jantung aku laju dup dap dup dap...rasa nak nangis je...andai betul lah aku yg terakhir...pastilah aku pulang ke rumah lama aku...aku lebih rela membasuh sebaldi kain dgn tangan drpd menghancorkan harta bende org...owh...maafkan aku...maafkan lah....

Pintu rumah dah dibuka....hadus...napa dia cepat sgt bukak pintu...aku tak sempat selawat nabi lagi ni...

"hah, dah tengok dah sape punye kain dalam mesin?"
"hahahah"
"gelak pulak, aku dgn zue tak basuh kain pun semlm"
"hik hik hik"
"woi, sape punye baju yg ade dlm mesin basuh?dah tengok ke belum?"
"Yang! dia yang last pakai, aku yang ngoko nengok dapur dah banjir"
"kamu le!tak tutup paip, kata aku pulak!"
"hik hik hik"

Aku memang tak berapa paham...derang ni marah ke buat lawak?hadus...buat penat aku je merisaukan diri. Buang karan aje. Tinggi darah aku naik tadi. Sakit urat otak aku menahan rasa risau yang teramat tadi...

"Dah...jgn fikir dah...lapo ni, cepat solat, lepas ni kita kuar...MAKAN!"
"Okay!"

Rela-Tila

~
~

Lama rasanye tak dengar lagu best ni. Dulu masa tengah comel comel kekanak riang aku rajin nyanyi lagu ni. Maklomle, mak sedara yg bongsu masa tu suka nyanyi. Jadi geng la.
Tetiba semlm ntah website mana ntah aku bukak tekeluar lagu ni dari speaker laptop nih...terus meremang kesukaan .... terus la aku melalak dlm bilik menguji vokal sendiri yg bleh tahan dasyat nye..
tapi sebab kan dah lama tak dgr lagu ni, jadi ingat2 lupa la lirik nya.
Tadi kat ofis aku bagi tau Miz yg aku suka lagu ni...dia pun laju je tolong carikan lirik ni...thank you sesangat Miz...love u muaahhsss!!!

Jom nyanyi....

RELA

Tak ubah berbunga lalang
Rendahnya pandanganmu
Padaku yang amat memerlukan

Kegersangan sekeping hati
Mengharapkan setitis embun
Agar basah rindu ini

Aku yang terbiar
Sejak mula lagi
Puas ku merintih
Puas ku berduka

Ku hanya mampu berserah
Berserta doa harapan
Ubahlah haluan hidup ini

Demi cinta yang menyala
Kurela menggenggam bara api
Demi kasih yang mengharum
Sungguh aku rela

Biarpun pada pandangan
Seperti bunga yang layu terbuang
Namun kau pasti tahu
Semua kerna
Aku masih lagi setia padamu
Biar ku menangis seumpama pengemis

Ku hanya mampu berserah
Berserta doa harapan
Ubahlah haluan hidupku ini

Gulai Lemak Udang Sempoi punyer

16 November 2008

~
Weekend cam ni syok kalo masak and makan bersama dgn hubby hehe!
Ape nak masak ni ye?
hubby kata sakit perut, aku ingat nak masak tomyam udang je...tapi dia nak gulai lemak pulak.
Ok lah...gulai lemak udang pun sedap jugak...
ni lah hasil masakan tengahari aku di hujung minggu


Tak sangka sedap jugak aku masak hak hak hak! sebab nye habis tak tinggal, kuah pun sapan.

Resepi Lemak Udang Sempoi Zue:
0) 2-3 sudu besar minyak masak
1) 7-9 bijik cili api color hijau
2) 1 btg serai di titik(ketuk)
3) 1 biji bawang besar
4) 2 biji bawang putih
5) 10 ekor udang galah
6) 2 sudu cili giling merah
7) santan 1/2 bijik kelapa
8) 2-3 cawan air (ikut suka nak pekat ke cair)
9) 1-2 sudu teh kunyit(ikut tahap kekuningan yg anda suka)
10) garam secukup rasa
11) 1 keping asam gelugor

Senang aje cara2 nye,
a) Panaskan minyak dlm periuk.
b) Setelah minyak dh panas, masukkan bahan no 1-4 tumiskan mereka
c) Tuang santan yg dicampurkan dgn air kedalam periuk
d) Kemudian tabur kan kunyit dan cili giling
e) Masuk kan udang dan kacau sebati
f) masukkan garam secukup rasa dan asam gelugor

Kalau rasa nye seperti ada yg tak kena sila refer kepada saya!
p/s: bagi yg bakal berkahwin terutamanya CEERA,sila lah mencuba resepi tersebut untuk menawan hati En. Ci*** hehe....sure one day En. Ci*** akan sihat seperti hubbyku hehhehehe

Spoill btul la...

15 November 2008

~
Hari ni ku keje sorang sbb team mate aku El anak dia tak sihat. Selalu nye bila dia tak keje sure akan ade task yg menyebabkan aku pasti balik lambat punye. Biasa la tu bila keje utk 2 org dibuat oleh sorang kan. Ada comm yg kena buat, software yg pc aku ade hanya lah paint. Jadi nak edit script ayat ayat semua tu amatlah memakan masa. Fade-up guna paint yg melambat keje aku jadi aku guna power point, yg pasti size image tu akan BESAR...kang kalo aku post comm size besar kang, tak muat pulak mailbox org. Peh tu bising, akak jugak yg kene kan. Biarlah...

Hari ni balik kul 4.45, bas ofis akan betolak ke KL kul 4.50, 5 minit je masa diberi utk staff menshutdown pc, kemas meja, sign-out dan Q kat lif utk turun ke ground. Yang aku ni plak kul 3.30 td ada satu lg comm yg kene buat, aiseh...aku rasa tak dapek la nak balik 4.45 ni...kene le tunggu 2nd bus la jwb nye ni....tp the following bus will be arriving at 5.45...sejam lagi....ok la kan...at least aku dpt la nak siap kan bende yg aku patut setel kan hari ni...
Aku call hubby mintak izin balik lambat...tp dia marah waaaa....katanya ayg boleh blk lambat,tapi abg tak maafkan.Tapi ape boleh buat pun...sbb at that time 1st bus pun dah blah. ngam ngam 5.40 baru siap comm aku dan aku email ke staff. Tp still aku rasa size dia besar...tak dan dah nak kuruskan, biarlah.

Cepat-cepat aku lari turun ke bwh dan tunggu bas. Jam masa tu 5.48, smpi kat guard aku tanye mamat myanmar yg tak tau ckp melayu tu...

aku: 2nd bus dah jalan ke?
dia: de de de
aku: (ade le tu kot) ok!

aku tunggu punye tunggu dah kul 6.00, ish tak leh jadi ni. Kalo lambat smpi KL alamatnye lambat la smpi kat stesen STAR umah aku, dan kalau lambat bertambah membara la hubby aku tu kan. Aiseh! aku pun call kakak kakak tingkat 3 yg biasa naik bas kedua...

aku: kak yan, akak dh blk ke?
k.Yan: haah, akak dh blk dah...awak tgu 2nd bas ke?
aku: haah...
k.Yan; td akak bg tau driver tak payah amik sbb kitaorg semua dh blk awal...rasa nye dia tak dtg
aku: haaaahhhh? ate cane sy nak blk ni...teksi mana ade
k.Yan: awak call la driver ye ni no dia 012xxxxxxx
aku: okeh tq!

Whatt!!! cane nak blk neyyyyyyy! hadoi laaa..tu la ingkar lg ckp suami...dh dia pesan jgn blk lambat...tetap nak blk lambat, kalau nk kira keje tu smpi bila pon tak habis! arrgghhhh.... tak pe tak pe...cool...cool...kita call Kak roNa, dia ni suka naik teksi, g giant pun naik teksi...bukan tak de kereta sendiri...tp saje nak org bwk dia..hehe...and aku dpt no pon teksi tu...tapi malang nasib hambe....tak de sape yg angkat call aku...maybe semua teksi tak available....tak leh jadi...nampak nye aku totap kene call driver bas.

aku: alo, u ada dtg tak ni, sy dh tgu lama ni
dia: ha?u tak blk lg ka...ok ok sy dtg skrg..tp lambat lg mau sampai ni...
aku: tak pe la, drpd sy tido sini baik sy tgu je awak...

15minit lepas tu dia sampai, aih....kata lambat lg...

dia: u mau saya hantar kat mana ni?
aku: entah..hmmm
dia:lu rumah mana?
aku:bdr tsk sltn...u hantar sana terus boleh eheh
dia: ha, itu mana tempat, tak penah dengar pun..
aku: dkt dgn bdr tun razak
dia: itu pun tak tau la...mana punye area tu
aku:sg besi area
dia: haiya...situ manyak jauh ma...
aku: camni la...hantar I kt komuter Bt 3
dia: ok..situ ok..

Dia pun drive kete dia....terus keluar dr kwsn ofis aku, smpi dkt kilang POh Kong dia tanye blk...

dia: stesen komuter batu 3 tu dekat mana ha, lu tau ka?
aku: tak tau...
dia: haiya, saya pun tak tau...kalau u tak tau mcm mana lu tau nama stesen tu
aku: wakaka penah dgr la...ade dulu nampak signboard...
dia: haiyah..mcm mana ni....ikut mana jalan ni...(tp kereta dia tetap la berjalan)
aku: kalau tak silap dkt dgn kilang gula CSR, u tau kilang gula?
dia: kilang gula sy tau....kalau dekat itu kilang...saya tau boleh ikut ini jln
aku: ok cun

Terus dia drive sampai kat simpang ke federal, sampai ke susur nak masuk KESAS. Sambil tu sembang la..ntah hape hape ntah sembang nye.

Sekali tak jumpa-jumpa jugak signboard stesen komuter batu 3. Jam dah kul 6.30...ni alamatnye aku for sure tak kan sempat sampai ke Tsk Sltn by 7.15 cam selalu...mesti nanti abg tanye kenapa sampai lambat, tak kan aku nak membuka pekung di dada yg aku tak blk naik STAR, tak kan plak aku nak bg tau yg aku naik kereta yg dipandu oleh jejaka Cina? habis...mampos aku....dan tak kan aku nak bg tau yg aku ni tak naik bas kedua sbb bas kedua tak wujud pada hari ini?Pasti dia membebel panjang non-stop...aya ma pa...tak pe...sabo...ni nama nye kene tanye org kat mana stesen tu..

aku: kita tany org nak..
dia: mau tanya sapa ha? sini tak de tempat boleh berenti
aku: tu sana ada esso, kita tanye org kat esso
dia: ok!

Samapai ESSO ada awek Indon tgh jual jambu

aku: i turun tanye dia eh..
dia: tak pe takpe...saya turun tanye dia..
awek indon: stesen komuter ya? awak jalan lurus...sampai lampu merah, awak masuk kanan, lepas kanan awak masuk kiri...lepas tu awak terus...

Jadi kitaorg kene U-turn, dr jauh aku nampak traffic light tu, tapi lampu dia hijau...tak merah pon! hihih. Kami ikut direction minah Indon tu (yg aku malunye, awat org Mesia sendri tak tau tempat kat negara sendiri, awat la org negara luar plak yg lebih arif ni?bahaya ni), tapi tetap tak jumpa apa apa signboard stesen komuter kat situ. Nasib baik driver ni cekap, dia masuk satu tempat parking lot yg mmg byk kereta, terus dia drive kete ke depan....betul! mmg ada stesen komuter tu kat situ....hahahaha....aku boleh balik yey! tapi jam dah kul 6.45, wahai telinga, bersiap sedia la engkau utk mendengar syarahan!

Boleh dikira berapa kali aku naik komuter, jadi tak berapa ingat laluan masuk dia, aku ada TnG card, so aku tak payah Q nak beli tiket, tapinye aku tak jumpa laluan masuk, laluan keluar aku nampak! Aku tanye la mamat yg keje kat situ, dia kata "sana, sana". Sana mana ntah, jadi aku pun jalan le ke depan sikit kot ada tangga kat situ...tak de pun tangga, pagar ada la...
aku patah blk ke tmpt org keluar dan beratur kat situ...org punye la ramai...hadoss..rupenye laluan masuk nye sblh je dgn laluan keluar, ada 1 je laluan keluar dan 1 laluan masuk...ape sikit beno, patut la Q nye panjang. Dah aku sentuh kad TnG aku, tp palang nye tak terbukak pun, aku sentuh lagi, tak bukak jugak, rupenye kene tolak sendiri palang tu...ape daa...

Aku naik tangga utk ke seberang lane, sbb belah yg aku masuk tu lane nye ke arah Klang, aku kene ke sebelah sana utk ke arah... mana ntah! haha

Aku tunggu...tunggu dan tunggu...jam dah kul 7.00, kat tiang tu ada jam digital pakai LED, tertulis kat situ "SENTUL"...hmmm...Sentul? maknenye komuter ni tak terus ke Tsk Sltn...ni mesti dia transit samada kat Mid Valley atau KL Sentral...nampak nye makin lambat la aku nak sampai....7.15 baru train sampai, masa tu org bertambah la ramai....terpenyek penyek aku nak masuk dlm komuter tu....yg ramai nye kap lam ya nga...bau perghh....tok sah tanye...

Betul sangkaan aku, sampai kat KL Sentral baru driver train tu announce "penumpang ke Rawang dan Seremban, sila turun di KL Sentral, train ini akan meneruskan perjalanan ke arah Sentul"....aku turun kat KL Sentral, jam dah 7.35, aku terus ke opposite platform. Tp rasa cam lain macam...ape ntah aku tak tau...maybe aku risau kan abg... aku harap dia tak call aku skrg sbb sure boleh dgr pengumuman yg macam kat airport, nanti mesti dia tau aku kat komuter.
Kebetulan ade pegawai komuter wanita lalu depan aku..aku tanye nak ke Tsk Sltn kat sini ke tunggu?, dia kata adik kene naik escalator, pergi ke seberang sana...ha? aku dah la pakai kasut tumit tinggi fully covered yang keras dan sakit ni...kaki aku mmg dari tadi dah menggeletar nye sbb kene berhimpit-himpit. OK aku naik escalator, berlari kat lantai kaunter tiket komuter kl sentral atas tu, peh tu turun balik terus ke platform no 6, terus ada announcement " train ke Seremban akan tiba di platform no 6 dalam masa 10 minit..." maknenye kul 7.45 baru aku leh naik train....orang ramai ni...so aku kene Q terus ke depan ni...tak leh nak jadi baik ni...aku memboloskan diri Q kat line depan...cun, train sampai on time...tp kali ni train lebih padat dari tadi, believe it or not, kaki aku tak jejak pun atas lantai train, sbb org blkg dok tolak tolak, org depan dah dekat betul tang hidung aku, nasib baik yg himpit aku semua pompuan, kalo laki...dosa aku...tiba kat stesen mid valley, ade org depan aku nak bangun nak turun. Fuh lega, nampak nye aku la yg kene duduk...lega kaki aku...elok peh tu abg call
"ayang dah kat mana?(manje je bunyi dia)",
"ayang kat dlm train dah ni",
"ayg sampai berapa minit lagi ni"
"10 minit kot"
"ok bye"
hah...lega..bunyi nye abg tak marah...sampai kat stesen Salak Selatan, aku dah ready bangun sbb kalau lambat bangun, sure aku tak sempat keluar...org ramai nak turun situ...
Aku selamat sampai kt stesen Tsk Sltn sharp kul 8.00, alhamdulillah. Aku call abg ...dia dah sampai pun kat stesen STAR, tp sbb ada feeder bus kat situ, so dia tak boleh nak kedepan kan kete dia...

Abang tanye kenapa lambat....aku kata..."Jammed!" and amazingly...abang tak marah pun...saaayang abang! tq sbb memahami ayang...Sampai kat umah kul 8.15 malam...

Jadi Pengapit?!

03 November 2008

~
Ape? jadi pengapit? Alahai, sejak dari akil baligh sampai la dah kawin, mana la aku penah jadi pengapit. Ni la first time aku diminta untuk jadi pengapit utk majlis perkahwinan member aku.


Kurt: Akum Zurru, aku nak mintak tolong ni...
Aku : Ha pengantin baru, tolong ape nye?
Kurt: Ko dtg tak kenduri aku kat Ipoh?
Aku : InsyaAllah, Zul kata nak g, ngape?
Kurt: Ha, elok sgt la tu...nak mintak tolong korang ni
Aku : tolong ape nye ni?
Kurt: tolong jadi Pengapit kitaorg boleh?
Aku : Ape?? ish, kita tak cun la...cari la yg cun!
Kurt:(aku dgr suara Am kat blkg) ko Comel!
Aku : comel ke? wakaka...ni kena tanye Zul dulu ni...
Kurt: tak pe...biar aku call Zul, bg aku no dia
Aku : ha, hang call la dia...kita rasa cam dia tu tak ndak kot ..hihi...hang call la
Kurt: ok, aku call, nanti aku call ko balik, thanks!
Hai, terus kebas kepala otak aku. Hubby aku tu nak jadi pengapit? dia bende bende perkara expose expose ni mana la dia bekenan...nak kena tangkap gambo lagi...nak kena control macho...ish...aku rasa tak de nyer abg setuju...
Aku try call abg, engage! Adois, takut plak aku kalo abg marah aku, memandai je suh Kurt call dia....mak!
Truutt...truutt...
Kurt: Akum Zurru..
Aku : W'salam...dah call Zul dah?
Kurt: Dah...
Aku : dia mesti tak nak kan?
Kurt: dia kata OK! eh hang tau ke umah aku, Zul kate hang tau
Aku : dekat umah Ning kan?
Kurt: Tak dkt sgt, tp jln masuk yg sama.
Aku : baju color ape?
Kurt: Ungu songket, korang pakai la baju ape yg ade.tak payah la beli baru.
Aku : OK, ala Kurt...takut la!
Ni la hasilnya pengapitan kitaorg khas buat Kurt & Am...(1/11/2008)



Peh ni dah susah nak jumpa dah...dah dok jauh kan. Tp nanti kot Zul ade outstation ke sana, kita leh jumpa lagi. Semoga korang bahagia selama-lamanya...Amin

Amrina & Kurt's Wedding

27 October 2008

~
Date : 27 Oct 2008
Time : 8.00 PM
Venue: Dewan Perdana Felda
Table No: 21
Theme : Light Purple

We are invited to their wedding ceremony. Feels so happy and proud to be their friend. To Am & Kurt, Selamat Pengantin Baru, Semoga Bahagia di dunia dan syurga, amin!




Cane bleh kenal Am? Kisah nye bermula masa aku terserempak dgn Kurt di apartment yg aku sewa di Bukit Jalil. Kurt ni ex-schoolmate aku masa di SMKASAS, memang tak pernah tegur or nyembang dgn Kurt masa di sekolah, maklom lah sek agama kan, kene jaga pergaulan. Tapi still kenal la, sebab kelas form 4&5 ada 4 je, senang nak cam bebudak sama batch. So, tegur la Kurt (tak tau la Kurt tu cam tak aku ni)...tak sangka plak Kurt kenal aku. Ok la kan...so masa tu aku rasa dunia tu kecik. Apartment gini pun leh jumpa kawan lama.

Since that, byk kali la terserempak. Tapi tegur gitu gitu je la. One day Kurt tanya umah aku tu ada bilik kosong tak. Memang ada, sbb masa tu aku dok nyewa sorang je situ. Kata nya member dia nak sewa. So aku ok je la...
So member dia call aku utk buat arrangement. Tapi aku dpt rasa itu bukan member biasa…sbb kalo tak salah ingatan aku, dlm friendster Kurt ada nama aweq dia…cis, rope-ropenye betullah aweq dia yg akan jadi hosmet aku tada!

Aku pun kenalkan lah kat pakwe aku masa tu, Zul & Kurt plak ngam bab bab futsal ni. Ada la masa masa nye kitorg turun berfutsal together-gether.

One Saturday, Am kata weekend tu dia blk umah mak dia…weekend tu plak Zul ade futsal, cam biasa sure la ajak Kurt. Kurt plak dia kata tak dpt join sbb dia ada hal penting…Cis, tak dapek la Zul nak meramaikan geng futsal nya Sabtu itu…Aku plak cam dapat merasakan ada something ni tak kan Am balik umah mak dia ada hal keluarga, and Kurt plak tetiba je bg tau ade hal penting... Aku tak pueh hati, aku call Am dan aku serkap jarang…

Aku: Am, kenduri ke?
Am: Aik, cane Zue tau ni?
Aku: Bertunang ke? Hehehe
Am: Haah, ala, baru nak rahsia…hehe

Well, serkapan jarangan aku betul masa tu tarikhya 1/12/07...
Ni la yang sempat kitaorg snap masa wedding ceremony derang. Aku rasa ni lah kenduri yg very touching. Yang special nya ada In-Team, touching part masa In-Team nyanyi lagu Nur Kasih...kitaorg yg baru kawin ni pun terasa syahdu nye.

Bagaikan permata di celahan kaca
Kedipnya sukar untuk dibezakan
Kepada-Mu Tuhan ku pasrah harapan
Moga tak tersalah pilihan
Nur Kasih Mu mendamai di kalbu
Jernih setulus tadahan doaku
Rahmati daku dan permintaanku
Untuk bertemu di dalam restu
Kurniakan daku serikandi
Penyejuk di mata penawar di hati
Di dunia dialah penyeri
Di syurga menanti… dia bidadari
Kekasih sejati teman yang berbudi
Kasihnya bukan keterpaksaan
Bukan jua kerana keduniaan
Mekar hidup disiram Nur Kasih
Ya Allah…Kurniakanlah kami
Isteri dan zuriat yang soleh
Sebagai penyejuk mata
Kurniakan daku serikandi
Penyejuk di mata penawar di hati
Di dunia dialah penyeri
Di syuga menanti… dia bidadari
Di tangan-Mu Tuhan ku sandar impian
Penentu jodoh pertemuan
Seandai dirinya tercipta untukku
Relaku menjadi miliknya…

Satu lagi yang bisa membuatkan hidung ku kebas menahan sedu, bila part ayah Am baca kan doa dan pesan buat anak menantu nya.

"Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W......"

Rasanya kalau arwah abah masih ada, mungkin abah juga akan berdoa dan berpesan untuk aku begitu...
Al-Fatihah

Belated Birthday Present

25 October 2008

~
.:.Sunway Piramid.:.

I was a bit busy doing the Bunga Stoking for my friend when abg asked me to accompany him shopping. Well, since it is shopping matter, definitely I will come with him.

We went to Sunway Piramid and had our breakfast at the Nasi Lemak stall. Taste so good! But the price is really extra ordinary, RM 6.50 each plate. As long as kenyang, Alhamdulillah.

Then we went to Jusco. I didn’t plan to buy anything, but abg as usual will buy something for me. He bought for me 3 pairs of long pants. Terima kasih sayang!

Unfortunetely, I accidentally dropped abg’s Wira Tunggal comic while shopping. And its gone! Abg was very angry with me but he managed to control his anger…and tears in my eyes. So, we go and buy another Wira Tunggal but this time, not at Sunway Piramid, its in Giant.

Thanks to Allah, abg stay calm.

.:.Giant Kinrara.:.

Our agenda here to catch some food to be filled in our fridge. On the way back to the basement, abg suddently stop by infront of the City Chain. He ask me which watch is nicer. I said the pink color with diamonds on top is nice, and the price is also nice la! I thought abg just asking me for fun, but he took that watch and bring it to the cashier…


Paid!

I’m just speechless and start wondering in my heart, is it for me? Don’t la, its too expensive, I cant accept that…
I asked abg, he didn’t answer me, but he start talking other topics. So, ok…I wont asked about it anymore…

We took our lunch at Mc Donalds Tmn Connaught. And here, the surprise begin…

The Storyboard

“Ayang, Happy Belated Birthday, semoga panjang umur, murah rezki and abg nak baby!”

=) InsyaAllah sayang…thank you soooo much sampai akhirat!


Today

Aidilfitri Pertama Bersama Hubby

01 October 2008

~
Raya kali ni pastilah hari raya yang amat bermakna sekali dalam hidup keme. Berhari raya sebagai seorang isteri bersama suami yang disayangi disisi amatlah indah. Ini lah pertama kalinya keme mengirimkan kad Cetusan Rindu di Aildilfitri Buat Suami kepada hubby terchenta. Kalau tak sebelum-sebelum ni, kad untuk pakwe je lah kan! Aidilfitri kali ini juga teramatlah bermakna bila keme berkesempatan menyediakan juadah hari raya untuk dinikmati bersama suami dan keluarga keme. Semestinya lah keme menanti nati kan saat menggosokkan baju raya my hubby, membantunya mengemaskan kain samping, pegi ke masjid untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri bersama, beraya bersama...owh...sungguh indahnya! Saat yang paling utama sekali, tentulah saatnya bersalam dan mencium tangan hubby tercinta memohon ampun dan maaf atas salah silap keme sepanjang menjadi suri hati dan cintanya selama ini.



Walaupun Aidilfitri ini keme tak dapat pun kad hari raya dari bekas tunang dan bekas pakwe a.k.a 'my hubby' namun keme tetap gembira dan amat bahagia sekali berhari raya bersama abang my lovely hubby.

kad hari raya untuk hubby yang dicintai selamanya...

Honeymoon 1 Ramadhan

01 September 2008

~

Memang honeymoon kami ni ala-ala tak plan proper.
Jadinye berhoneymoon lah kami di bulan puasa 1st Ramadhan pulak tu. Walaupun berpuasa, tapi hati tetap gembira berbulan madu...hehe
Kami stay kat Bay View Hotel, 1st pose tu kami bersahur kat cafe Hotel, menu nye memang best, rasa nak mkn semua, tapi tak boleh la kan...perut kecik je...kalau kenyang sangat nanti susah nak tido balik...senak kang.
Selamat Berpuasa semua...

Selamat Hari Jadi buat Hubby ku

19 August 2008

~
Sehari selepas majlis di Kuala Kangsar merupakan hari jadi abang.
Kali ini keme hadiahkan abang sekeping kad hari jadi untuk seorang suami.

Abang,

Selamat Hari Jadi dan Selamat Pengantin Baru buat suamiku yang dicintai.
Semoga Allah melimpahkan rezki dan rahmat kepada kita berdua serta zuriat yang baik sempurna iman, rohani dan jasad nya.

Moga abang terus berjaya dan bahagia di dunia dan akhirat sana.

Amin.

Just Married!

18 August 2008

~
Dah kawin dah! hehe...
Alhamdulillah majlis di kedua dua pihak berjalan dengan sempurna sekali.

Sekilas panorama Majlis di Bota Kiri (16.08.2008)








Sekilas panorama Majlis di Sayong (17.08.2008)



Raja Zulhilmi Shah Ibni Sultan Abdul Rahim Shah

11 August 2008

~Bakal Raja Sehari : Daulat Tuanku!

Ahad 10 Ogos 2008, Bota Kiri.
Raja Zulhilmi Shah Ibni Sultan Abdul Rahim Shah mencemar duli ke Butik Zawani demi menunaikan janji baginda mencuba pakaian barunya untuk dipakai ketika Majlis Perkahwinan baginda pada Sabtu 16 Ogos 2008 ini (insyaAllah) di mahligai bakal Raja Permaisuri nya iaitu Raja Zurruhasaini binti Almarhum Mohd Zuber di Bota Kiri, Perak.

Semoga Majlis Perkahwinan ini berlangsung dengan sempurna, cuaca yang baik, hidangan yang enak serta mencukupi untuk para tetamu. Untuk kedua-dua pasangan pengantin ini, semoga Allah mengurniakan mereka kebahagiaan serta keindahan di alam rumahtangga setiap detik setiap masa sampai hujung nyawa.

Kepada keluarga kedua-dua pengantin, semoga dirahmati oleh Allah atas setiap sumbangan tenaga, masa, buah fikiran serta wang ringgit dan diberi ganjaran yang baik olehNya.

Kepada yang membaca, dijemput hadir bagi memeriahkan majlis dan dilampirkan juga Kad Perkahwinan elektronik sebagai panduan arah untuk ke majlis ini nanti.

Persiapan Souvenir-Air Mineral Pengantin

10 August 2008

Air Mineral Pengantin
Souvenir ini adalah cetusan idea seorang ibu (namanya masih dirahsiakan selagi tak dpt permission) dan beliau juga lah yang men'sponsor'kannya. Ribuan terima kasih la dari keme sekeluarga moga ibu ini serta keluarga nya dimurahkan rezki, Amin.
Company yg buat air mineral ni plak diusahakan bersama oleh x student SMKA Sultan Azlan Shah (sekolah aku dulu), jadi kira junior dgn senior la. Tu lah kebetulan, patut la org kata dunia ni kecil...

~

Persiapan Souvenir-Kotak Telur & Gula-Gula

09 August 2008

~



Nampaknye mak dan mak sedara keme dah mula teruja untuk mengisi kotak-kotak telur untuk diisi dgn gula-gula (telur kemudian, sbb tak rebus lg). Terutama sekali Mak Andak a.k.a Ibu&Andak, Wan Chu, Opah, Alif, tak lupa juga Intan. Keme ingat nak siap kan semua tu 2-3 hari sebelum majlis. Tapi derang lebih teruja rupanye nak start tolong itu ini. Terharu betul keme tengok semangat deme. Terima kasih banyak mak andak, wan chu...


Dari kiri: Wan Chu, Alif(baju kuning), Mak(baju hijau), Ibu, Opah(tunduk) & Intan(baju biru).




Kaki sape tu?


Seminggu di Kampong Part 1

14 July 2008

~
Sabtu 5/7/08

Kalau mengikut perancangan asal, kami mungkin dah tiba di kampong semalam (Jumaat 4/7/08), tapi abg kata mak dia nak pergi shopping dulu maklom le skrg tgh sale, lagi lagi kat Sogo tu..hehe,, tak pelah. So plan B abg ialah memancing. Pagi tu kami bangun awal siap bekfast, kami bertolak ke Tekala. Dlm kul 9.30 gitu kami dah pun kat situ. Abg ape lagi, merasmikan lah rapala baru nye. Tp since abg tak belikan pancing utk aku, jadi aku pun membusykan diri dgn menangkap gambar hutan ciptaan Allah SWT ni.

Kesimpulannya, hasil pancingan abang tidak begitu memberansangkan kerana rapala baru abg telah disentap hingga putus oleh Toman di tasik itu. Tak pe bang, kita cuba lagi kay!

Jadi dalam pukul 3 ptg tu baru lah kami bertiga bertolak pulang ke kampong. Dan tiba dgn selamatnya pada pukul 6.45 ptg. Mak seronok bebeno bila tgk kami dah sampai, memandangkan mak skrg sedang menjadi pengusaha asam keeping di kampong, jadi mak pun menghadiahkan le asam gelugor keping kepada besan nye.


Ahad 6/7/08

Petang ahad tu selepas settle melipat kain baju yg dah kering, aku pun mengeluarkanlah kotak bunga stoking yg aku tak siap lagi membuatnya. Jadi mak pun join sekali menyiapkannya, sedang kami membungakan diri, opah pun dtg, kata nya atok dah 2-3 hari tak de selera makan, jadi opah ajak le kami ni bawa atuk ke Hospital Changkat Melintang(HCM) esok, aku no hal.


Isnin 7/7/08

Lepas minum teh tarik mak, kitaorg pun ke rumah atok, membawa atok ke hospital utk rawatan, kata opah biar dia yg teman kan atok di hospital sbb nak tunggu giliran confirm lama. Tapi , dressa hospital tu kata tak payah amik no giliran, bawak aje atok ke tempat rawatan kecemasan sbb atok nampak tak larat bebeno, jadi aku soronglah atok masuk ke situ menggunakan wheel chair, cek itu ini lama juga, tapi at least atuk tak le duduk tunggu lama di luar, kat dalam tu atuk dah siap baring atas katil jadi tak le risau atuk sakit badan atau letih. Memandangkan aku pun ade hal di Pejabat Daerah (nak semak pendaftaran perkahwinan), jadi aku dan mak tinggalkan atok & opah sat di hospital sbb urusan aku tak lama, cuma nak semak nama je.

Dalam pukul 11.30 pagi gitu kami dah pun berada balik di hospital, niat nak mengepos kad kahwin aku tundakan dulu. Risau pulak opah sorang sorang temankan atok. Elok je tiba aku trus masuk ke wad kecemasan, Doc pun tanya aku macam macam, aku menjawab ape yg aku tahu, terus atuk di bawa ke bilik sinar X (X-Ray), tak lama di situ, atuk di bawa kembali ke katil wad kecemasan, Doc(Chinese) kata suspect ade lung tumor sbb ade something blocked kat right chest dia. Tp peralatan di HCM tak le secanggih Hospital Ipoh (HI), jadi Doc kata atok perlu di tahan di wad sementara dpt result dr pakar HI. Kebetulan masa tu Dilah & Tikah (anak Mak Cho) ada di HCM, rupenye derang tumpang Cik No & Yeop Asin ke Hospital Manjung(HM) nak melawat menantu Mak Cho (Nyah Ona) bersalin, tapi di tengah tengah perjalanan, cikgu anak Cik No call, katanye anak perempuan dia sakit tak boleh buang air kecil. Jadi Cik No pun patah le balik dan terus ke HCM bawak anak dia buat rawatan. Kesempatan tu aku dan mak ambil utk bagitau Cik No, Dilah & Tikah yg atuk akan di tahan di wad, hari ni, tapi belum dpt pengesahan, ape ape pun, kami minta tolong derang sampai kan pesan pada Mak Cho, sebab handphone tak de coverage dan public phone pulak rosak di HCM. Cik No kata usah le risau, nanti boleh le dia kabo kan pada Mak Cho.

Ding dong ding dong check itu ini, blod pressure, heart beat la bagai dah kul 1.30, doc kata kul 2 baru leh masuk wad. Bila doc dah bagi tau gitu, aku cadangkan mak dan opah balik dulu ambil alif, ambil baju atuk dan apa apa yg perlu. Sementara tu biar aku tunggu di HCM, manalah tau kot kot doc nak tanye ape ape at least ade org di situ. Jadi sementara menunggu atuk utk di wadkan, dan mak serta opah tiba kembali aku pun cuba cuba mencari line nak bagi tau ibu&andak, call memang sahle tak dpt, sbb tang longkang kat air pancut tu dpt le 1 bar, kalau sms lepas la. Jadi aku pun try sms andak inform yg atuk sah kene tahan wad. Sent! Katanye, fuh alhamdulillah, at least andak dah tau, aku harap andak akan inform yg lain lain. Tak lama peh tu andak call aku, tapi aku tak dgr ape andak cakap dan begitu jugak andak.

Sharp pukul 2 ptg, attendant hospital tu tolak atuk guna wheel chair ke wad lelaki. Aku pun follow, sampai di wad rupenye ade lagi procedure lain, nurse yg bertugas utk menempatkan katil perlu check dulu samada pesakit ada sakit yg boleh berjangkit atau tak, ade HIV ke, ade Tibi ke, kena timbang dulu. Huh, leceh juge. Tapi sementara nurse tu menanya aku macam macam, attendant tu dah pun tolak atuk ke katil hujung. Had tu je tugas attendant, giliran aku pulak tolong atuk bangun dr wheel chair dan baring di katil. Atuk tak larat nak berdiri tegak dan juga baring di katil, perlukan pertolongan org untuk naik ke katil (mungkin sebab dah ambil darah tadi kot), aku ni dah ke kurus, papah juga atuk ke atas katil tu(tapi idok le kuat mana), dan atuk baring di tepi katil je, bukan di tengah tengah, sbb kata nye tak lalu angkat badan. Kebetulan Amir anak andak sampai. Jadi aku dan Amir berdua mengangkat atok ke tengah sikit. Kalau tak tepi bebeno, jatuh kang susah pulak.

Aku suh atuk tidur. Dia pun tidur, sambil aku duduk tunggu di atas kerusi tepi katil atuk. Lama peh tu ngantuk pulak mata aku ni, segan pun ade sbb situ wad lelaki, belah wad atuk tu mana ade keluarga pesakit lain tunggu derang, jadi aku sorang je le pompuan kat situ. Well, aku tersengguk jugak la…nak cover malu aku pun sembang dgn pesakit depan katil atuk (aku tau dia asyik tgk aku dari tadi). Dia cina rupenye, aku ingatkan melayu.

Dia plak patah kaki dan tangan sbb jatuh motor di Ipoh. Aku tanye dia..

Aku: kenapa duk HCM ni, kan jauh?

Dia : org kata HCM servis bagus!

Aku: Owh! Cane leh jatuh motor?

Rupenye dia kalah judi kuda, tonggang arak, peh tu mabuk, bawak motor, kene kejar dek anjing pulak. Terus terbang!

Aku: Habis tu u punya family tau tak?

Dia : Derang tak tau, saya duduk sorang-sorang ma, kakak saya doctor di Australia, abang saya lawyer kat Singapore, mak saya pun duduk Australia. Derang tak suka sama saya, sbb saya jahat.

Aku: Owh!, kesian u. U punya anak isteri ada datang?

Dia : saya bujang ma, umo sudah 52 tahun…

Aku: ye ke? Tapi u tak macam 52 pun, Nampak muda sikit.

Dia : ya ka? Tara la, sudah tua ma…anak mini (bini le tu) pun tak de, kelije pun tak de…

Aku: habis tu macam mana mau bayar ye?

Dia : tak pe, saya sulah (sudah) minta welfare bayar, nanti lepas sulah boleh jalan, saya duduk itu rumah org tua. Saya sudah cakap mau duduk situ.

Hmm…tulah. Dalam ramai ramai cina yg berjaya dalam business, pandai rolling itu ini, ada juga yg cina yg tak berkemampuan. Nsib baik ada welfare yg bagus tu. Kira terbela juga nasib dia.

Well, ngantuk aku still tak hilang, sekadar tertunda kejap je bila aku melayan cina tu. Jam dah kul 3.30, mak still tak sampai lagi. Ade misi datang bwk roti berjem strawberry.

Aku: (aku bisik di telinga atuk) Atuk nak roti? Ni nurse bagi roti…

Atuk: Karang la…

Atuk tak nak makan. Perut dah la kosong. Kalau tak silap dari pagi atuk tak lalu makan.

Dia : Miss…Miss

Aku: ye?

Dia : u punya datuk tak mau loti ka?

Aku: Haah, dia tak de selera…

Dia : U kasi sama saya la…saya mau

Aku minta izin atuk dulu…atuk angguk…jadi roti tu berpindah tangan.

Kul 4 baru mak & opah sampai. Opah bawak nasi bagai. Sibuk dia menyuruh aku makan

Opah: Eni, makan…ni he nasi dgn ikan goreng…makan…makan!

Aku : tak pe lah opah, opah bagi la atuk…eni tak lapo…ngantuk je..

Opah: ish kamu ni…makan…makan ni he…(sambil menyua Tupperware nye kat aku)

Aku bukan tak lapo…lapo. Tapi aku jadi tak lalu makan bila aku tengok atuk tak lalu makan. Tambahan lagi situ kan wad. Orang keliling semua nye sakit. Jadi, aku tak sampai hati nak mkn kat situ. Karangle di rumah aku makan. Tapi opah tetap push aku suh makan. Tapi aku tolak le bebaik. Kata aku, tak sampai hati nak makan kat dlm wad, kesian kat org yg tengok. Derang kan berpantang belaka. Opah akhirnya tidak lagi memaksa aku. Mak pulak diam aje, tak campur, sambil memotong kuku atuk.

To be cont’….. (kerja banyak!)

All compress in 1 day

10 May 2008

~
Ke Klinik Kesihatan

Pagi pagi lepas breakfast nasi lemak & teh tarik (perghh...sedap taw suasana kampung minum teh tarik). Keme call lelaki ini, katanye dia dah siap dah nak bertolak ke Bota dah. Sambil nuggu tu keme dgn mak pegi ke rumah Imam Masjid & Siak Masjid minta sign & IC copy sebagai saksi, alhamdulillah semua lancar...

Bila dia dah sampai kami terus ke Klinik Kesihatan Bota Kiri. Syok giler sbb tak de org lagi yg dtg klinik tu. Kitaorg pertama sampai. Kat klinik tu kami letak MyKad, tak byr ape ape pun, terus kene masuk bilik saringan. Ingatkan terus amik darah dan buat saringan, rope ropenye ade ujian lisan dulu taw b4 buat tu...nasib baik keme ni rajin membaca org nye, jadi dpt la keme menjawab soalan yg di beri. Lelaki ini pulak sekadar menumpang jawapan keme..chait!

Tak smpi 15 min saringan setel. Rasanye nye -ve, hehe...ade ke nurse tu tanye pernah buat hubungan sejenis ke? TIDAK SAMA SEKALI...masih suci murni...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Butik Pengantin

Masa kat Klinik tu kakak ipar lelaki ini (bakal kakak ipar ku) selaku misi kat klinik tu ade suggest g satu kedai kat seri iskandar. Kitaorg pun pegi la...tapi masa kitaorg pegi tu kedai tu mcm nak jimatkan elektrik jadi nye dia tak pasang lampu...gelap je kedai tu..tp kipas berpusing.
Sudah nye pegi la kedai lain.
Kesimpulannye, keme amik yg kat rumah je, kat Bota juge...senang nanti ape ape hal kan.
Tapi kat Bota tu bukan sekejap, lama nak pilih taw..sbb dah rambang mata...semua lawa...

Masa tak mengizinkan keme membelek lebih lama, sbb hari ni hari Jumaat, abang nak g solat jumaat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ayer Tawar

Lepas solat jumaat keme ajak abg mkn same kat rumah keme, tp dia segan...ape ke segannye ntah le..
Jadi kitaorg g tempah baju dulu kat Ayer Tawar kemudian baru g makan...sah sah lapo giler sbb tak mkn tghhari. Terus la g Mc D kat Sitiawan... Ape salah nye sekali sekala jalan jalan cari makan.

Lega hati rasanye bila dah siap book & tempah segala. Borang nikah je nak g cop Naib Kadi kat Changkat Chermin. Itu insyaAllah esok le buat sbb tak dan nak g buat hari ni...Lagi pun keme tak tau rumah Naib tu tang mana...

Balik Kampung bersama Mertua...aik?!

09 May 2008

~
Dari KL ke Kuala Kangsar

Keme amik cuti 8&9 May, huh lega sikit bila dah dpt cuti. Kami plan nak blk kg hari Khamis pagi sbb lelaki ini ade sedikit kerja di UITM. Tapi keme tak pulak tau yang parents lelaki ini ada di KL. Deme pun nak balik sekali. Aw aw...malu le I kan....ate kene le control ayu sepanjng jalan.

Pagi before nak gerak tu keme dah siap gosok satu seluar yang dah lama keme tak pakai, ingat kan sekarang dah muat le sbb rasa rasa nye badan dah naik ni. So confident je le nak pakai suar tu. Bila dah bersiap mandi, pakai baju, bersolek semua tiba tang nak pakai suar alamaks!...beso lagi le suar ni. Ate kelam kabut le keme mencari suar lain yg leh di pakai tanpa di gosok sbb lelaki ini dah gerak bertolak ke rumah keme...aiseh...jadinye pakai le suar hitam yg beli kat Downtown aritu...

Nasib baik keme dah siap turun baru lelaki ini sampai, at least bakal mertua tgk keme ni on time org nye wakaka...apa lagi kene le hulur kan tangan bersalam dgn mak mertua...kami ke UITM kejap, (bukan kejap, lama le juga rasanye) smpi le tiba waktu mkn tengahari...peh tu baru gerak ke Perak.

Singgah kejap ke ayor (ke bilik air)kat Tapah, masa tu lelaki ini berjln blkg keme, mak&ayah mertua kat depan...lelaki ini cuit bahu keme

Abang: ayang ape pakai suar ni?
Ayang: Nape?
Abang: seksi la suar ni, malu le ayah tengok..
Ayang:haa?? seksi ke...?alamaks

ate kene le control jalan...adus!...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pekan Kuala Kangsar

Dalam kul 4ptg kami tiba di Pekan Kuala Kangsar, well...otak ni mcm blur sikit hari tu sbb dok pikir pasal suar ku yg seksi. Mak abang kata dia nak amik sesuatu kat klinik gigi...hmm...ok la..keme pun decided dlm hati nak teman kan mak mertua gi amik gigi dia...

Turun kete, keme pun terus le melulu memfollow mak, sekali ayah mertua & abang melaung nama keme "zue...zue.."
Keme terus menghentikan langkah....lalu menoleh "Yer?!"

Ayah mertua: Ke mana tu?
Keme: ikut makcik...
Ayah mertua: tak yah ikut dia, pegi kome cari baju pengantin...

Hah ahahhaha,,,,malu nye akuuuuu!..abang ni taw...dia bukannye nak inform aku awal awal...dia memang suka memalukan aku taw!ggrrr...

Abang gelak aje taw...geram aku la hish!...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kedai Butik Pengantin

Ptg tu sebenarnya hujan renyai renyai...jadi di sebab kan malu tadi yg tak hilang lagi, keme just follow je la lelaki ini masuk ke kedai baju pengantin tu. Jadi tak le perasan ape name kedai tu.
Masuk masuk, hmmm keme tak tau nak pilih baju mana..sbb rasa cam tak lawa je semua nye..
Abang plak terus bekenan dgn songket coklat...keme tak kesah kan color tu, coklat pun coklat lah dah tema deme color itu. Keme ikut aje. Cuma nye patern baju tu la yg keme tak tau nak amik yg mana...Lama juge keme memilih baju tu, siap test masuk fitting room beberapa kali.
Tgh pilih memilih tu tetiba ayah mertua masuk kedai tu

Ayah mertua: Dah pilih ke? mana rope baju nye?
Abang: Zue ni lama beno milih nye...
Keme: Pakcik, yang mana cantik ye?
Ayah mertua: Ish, pakcik tak pandai pilih...kome cari le mana bekenan...ayah kuar dulu

Hmmm....sudahnye lelaki ini yang pilih kan...Belasah la...
Bila dah pilih baju, baru leh pilih set pelamin, mekap bagai...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Klinik Gigi

Lepas selesai pilih baju semua, kitaorg pun g la klinik gigi tu sbb mak mertua still lagi kat situ. Patut la pakcik masuk kedai pengantin tu, rupenye dia boring nunggu lama kat klinik tu.

Tanye mak mertua, ngape doktor tak panggil lagi? Katanya kene ikut giliran juge.
Ooooo! Peh tu dia sembang le pasai ade org kampung tu ngahwin kan anak last week, rupenye keme kenal org tu, dia adik classmate keme. Kebetulan kat kedai pengantin tu keme ade nampak gambo pengantin berbaju ungu, dia la yang mak mertua maksudkan.

Mak Mertua: owh ade gambo adik dia dlm album kedai tu ye?
Keme: Haah, ade...
Mak Mertua: ate warna ape?
Keme: ungu...lawa..ceria je
Mak Mertua: hah, ungu pulak, Emi kata nak coklat..
Keme: @#%%& (blur)..(ni citer pasai sape ni? pasai aku ke sebenonye?)

Peh tu doktor panggil mak mertua masuk, ambik gigi..keluar-keluar ngonyen aje mak mertua maklum le gigi dah baru hehehehe

Hai, nampak gayanye keme kene belajo cara percakapan orang kuala kangsar le...asyik miscomm je...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bota Kiri

Dah sudah hantar mak & ayah mertua, lelaki ini hanto keme pulak balik ke bota, yang sempat kami buat kat bota ialah isi borang saringan HIV je, esok pagi le buat test tu gayanya...

Dah siap isi, lapo pulak perut ni, kami pun pegi mengetea(minum air teh) kat Titi Gantung, ade plak Char Kuew Teow, makan le ape lagi..beli bungkus utk mak , alif & idi sekali.
Total RM11.60...wow...ni yg syok duk kampung ni, char kuew teow RM2 satu x 5, air Teh O Ais RM0.80 satu x 2..

Kena cuti daaa

08 May 2008

~
Dok busy dgn keje-keje CMS, pejam celik pejam celik dah bulan 5. System pun akan go live soon...tetiba keme di sedarkan oleh sesuatu...

~aiseh man...bila nak g amik borang nikah ni...
~bila nak isi...nak submit
~kene buat HIV test ke? kat ner...cane
~saksi? dua orang? ish...sape nak amik jadi saksi ni...
~kad kawin kena tempah 2-3 bulan sebelum ....takut tempahan di tolak...hadus
~baju sanding, pelamin, mak andam & cameraman...nak amik kat mana...bila masa nak book ni

kesemua yang di atas tak dpt dijalan kan selagi tak amik cuti and balik kg...cuti pun tak sampai hati nak amik sebab project system yg memerlukan diri ini di tempat kejadian...waaaaaaa

Tetiba ada org kata leh buat HIV test kat klinik swasta...bwk je result masa nak submit...
ok la tuuuu (shida af6), tapi ghupe-ghupenye...kena amik borang HIV test kat JAIP, bayar RM5, peh tu bwk g mana mana klinik kerajaan...siap dlm 15-30 minit. Hish, memang sah sah la kena amik cuti kasi setel semua.

Kahwin tu best, seronok kata orang...tapi process nak kawin tu yang renyah banyak tu...
sabo je le...ujian nak kawin ni...esok dah kawin lagi byk cerita dia...

sama rupenye

20 April 2008

~

Dah bertahun bercouple tetiba baru je terbongkar satu rahsia antara lelaki ini dan keme.

Rahsia terbogkar bila one day keme ajak lelaki ini teman kan g Book Fair kat PWTC baru baru ni. Dalam ikhlas tak ikhlas lelaki ini temankan la jugaks...


Keme singgah la kat gerai buku yg jual komik Kartini karya Temabakau (ex senior sekolah keme)...tetiba je lelaki ini excited...dia pun suke juge komik ala ala gini...terus lah berubah keikhlasan hati lelaki ini menjadi mutlak...dia pulak jadi syok mencari sesuatu yg dia suka..keme follow je... tup tup....dia hilang...aih...hilang dalam ramai ni (exist)...siu dah le berpusu pusu org....


Keme cari cari rupenye dia tgh belek belek satu komik yang memang keme cari cari selama ni..tp di sebab kan tak pernah jumpa jadi keme pendam kan aje niat nak mencari... tapi sekarang...lelaki ini sedang membelek dan membeli komik itu...



Keme memang minat dgn komik Aie Aku Hidup Dalam Blues, Aku dan Sesuatu dan dot dot dot.

Jadi itu lah pertalian kimia antara keme dan lelaki ini!

Tak nak bagi tau dia...

18 March 2008

~
Sebenarnye keme ade 2 pekara yang keme malu nyerrrrr nak cerita kat lelaki ini.
Tapi bila hari hari pergi office mesti teringat 2 cerita ini yang keme tidak sanggup
mengenangkannya.

Tajuk cerita pertama ialah "5.60PM"

Ngenge nge...Petang 11.3.08 lelaki ini telepon keme, kata nye jgn balik lewat sebab
ada family dinner. Dia nak keme makan bersama bakal family in law.
Ha! jadi keme terus menggelabah, gabra pun ada gak...yele...memang le keme pernah jumpa
family adik beradik dan mak ayah lelaki ini...tp idok le makan semeja bertentang mata makan beradap
bersama-sama...di sebabkan kan ke'cuak'kan, dengan kerja migration yg in progress, disamping
nak fikir baju ape nak pakai malam ni, kat mana makannye...hadus...
jadi keme target nak balik sebelum pukul 6. Sementara tu bleh le buat migration 1-2 docs.

Tetapi disebabkan ralit buat migration. Tak sedar jam dah nak dekat kul 6...jadi keme pun kemas kemas meja, shut down pc dan terus lari ke meja "Sign-inSign-Out", ambik pen dan terus tulis "5.", eh pukul berapa sekarang?..keme pun tengok jam, rupenye dah sharp pukul 6.00, tapi keme dah tertulis "5" kat buku sign-out tu...malas pulak nak cari luquid paper, jadi keme terus le tulis "5.60PM" dengan harapan tak de orang perasan keme tulis. tetapi rupenye Remaja Purba masih ada di office. Dia sign-out lepas keme...

Esok harinya...
Abg Lan: Faiz, aku rasa adik hang tu gabra tahap maksima la..yela nak makan dgn mak mertua..sampai tulis jam pun tak betul
Kak Faiz: Ngapenye?
Abg Lan: Kau tengok ni Faiz, "5.60" ade ke waktu ni?
Kak Faiz:wakakakka!
Abg Lan: kau tau sape yg perasan bende ni?
Kak Faiz:Sape?
Abg Lan:V-Power
peh tu derang gelakkan keme..waaaaaaaaaaaaa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cerita kedua pulak berlaku semalam.
Keme kene tukar pc baru sebab nak upgrade ke 1gb nye RAM.
Jadi keme buat backup ape semua termasuk pasang pc baru sendiri..Alah kacang je!
tetapi...terlupa pulak nak copy Favourite utk internet url. Jadi keme pasang pc lama kat tempat Abg Lan
dan menyalin semua favourite list tu dlm buku.
tetapi telah di perasan kan oleh Kak Faiz..
Kak Faiz: awak salin ape?
Keme: Favourite...
Kak faiz:lah, nape le susah-susah nak salin, share je le...
Keme: share? how to share?
Kak Faiz pun ajar le, dia pun menge'share'kan favourite kat pc lama...peh tu dia suh keme pi kat pc baru
utk open the share folder.Heheh...keme memang tak terlintas langsung nak share kan Favourite file...
jadi keme g kat pc baru try cari shared folder...tapi tak jumpa....pc name nye keme tau..tp tak de dlm my network places...jenuh dah kami mencari...
sudahnye minta tolong abg BJIT...dia pun cari tak jumpa...
siap bercoding-coding dia taip dlm command prompt...
still tak jumpa juga...aik...mana pegi nye...ngape tak de dlm network ni...
erm...siap ping la...cmd ipconfig la bagai...tapi malang nye masih tak jumpa

SS: awak buat ape dgn pc lama awak ni?tak de pun..
keme:tak buat pe pun...

Kat command prompt ade tulis: Media disconnected
SS puas mencari..."saya tak pernah jumpa error message cam ni.."

Sekali SS g kat pc lama keme dan dia dapati...
Keme tak cucuk cable networking kat blkg pc lama...
Owh...ngape le keme tak nyucuk kan nye...sori!

heehhee...shhhhh!!!...harap² lelaki ini tak tau...kalau tak...sure kena kutuk!

Kursus Pra-Perkahwinan

17 March 2008

~
15&16.03.2008 kami ada kursus kahwin di Putrajaya
Amat best.
Tapi keme rasa 2 hari kursus ni tak cukup.
Sebab urusan rumahtangga masa sempat nak discuss 2 hari ni.
Jadi keme setuju sangat kalau kursus kahwin ni di panjangkan ke seminggu.
Biar le ade Qiammullail nye, solat tahajjud nye, baru le ade pendedahan.
Sebab pada keme tak ramai yg pernah join Qiammullail, tak ramai yang pernah buat solat tahajjud.
Kalau ada yang pernah pulak tak ramai yang rajin mengamalkannye setiap hari. jangan kan setiap hari sebulan
sekali pun belum tentu lagi.

Lepas je kursus kahwin banyak jugak rupenye procedure nye.
Nak kene g Pejabat Daerah ambik borang. Yang lelaki borang B (ish tak ingat), yang pompuan borang C&D,
nak kene ade ic saksi, cek darah ape semua kena siap 3 bulan sebelum tarikh pernikahan bagi lelaki,yang pompuan kene siap at least 2 bulan sebelum nikah.

Erk..masa bila nak ambik borang ni. Kerja banyak ni. Nak kene amik cuti ke?
ingat kan proses nk kawin ni senang je...bg tau mak ayah, panggil tok naib kadi terus aje..rupenye tu dia..
berlist-list document yg kene isi dan hantar..

yelah...nanti saya isi yer!

Petang lepas kursus, hantar mak dan alif ke pudu balik kg.
Time kasih mak...sudi dtg umah akak!

8.3.2008 Election!

11 March 2008

~
Tahun ni buat pertama kalinya keme mengundi. Rasa teruja sangat nak membuang undi.
Jadi atas saranan kerajaan, keme ambik cuti hari jumaat 7.3.08 utk balik kg.
Alhamdulillah jln tak jem.

Sabtu 8.3.2008
Keme pegi berdua dgn mak naik kete g sekolah.
Kul 9.00 pg pun dah ramai orang kat keliling sekolah. Yang dah buang undi pun ramai...dasat!

Mula-mula kena cek nama. Disebabkan khemah dacing ramai org, jadi keme pi le kat khemah PKR&PAS,
situ tak crowded sgt.

Lepas tu terus Q (tak ramai yg Q kat pintu 2), jadi lepas je mak masuk, keme pun masuk le lalu mengorak
pencil menandakan pangkah X kat kotak tu.

Best nye!
Harap harap menang.

Malam tu keme berjaga sampai kul 3 pg...result tempat keme tak keluar-keluar lagi.
Tp Perak telah pun beralih tgn ke BA. Satu perubahan yg besar dalam sejarah M'sia.
Pada keme dah tentu rakyat ada mesej utk BN, dimana pada keme, rakyat amat sensitif berkenaan dgn soal minyak, tol, harga barang naik, kos sara hidup, peluang pekerjaan, dan juga birokrasi.

Keme harap harga minyak dpt dikawal tak naik naik sampai bila bila begitu juga tol. Adalah lagi diharapkan kalau dapat dikurangkan harganya, tapi cam mustahil jerk!
Sebab, rakyat marheinis ni M'sia ni tidak lah kaya, termasuk lah keme.
Bila gaji bawah RM2000 sebulan nak tampung bebanan tol & minyak , makan pakai, sewa rumah, PTPTN, ansuran kereta, duit Tabung Haji, duit mak&adik², telefon bimbit memanglah semput, dengan nak kawin lagi ni!itu lom masuk cukai pendapatan lagi...
Lainlah Dato' Menteri yg kaya gaban. Bukan ape, they all talk about billion ringgit
bukannye ribu-ribu ratus-ratus. Thats why derang tak dpt merasai beban yg di pikul oleh
majoriti rakyat yg makan gaji seperti di kilang, buruh, peniaga kueh-muih, tukang jahit baju di kampung,
tukang sapu sampah, tukang cuci,kerani dan sebagainya.

Kalau keme free-free keme akan letakkan purata kos perbelanjaan sebulan rakyat (keme la tu) kat sini.

CJ7 di Jusco Cheras Selatan

20 February 2008

Hari: Ahad
Waktu: 11.00PM

Cadang nye nak g tengok hari sabtu petang, tapi ape kan daya kene tolong kak ijut pindah rumah.
Jadi rancangan di tukar ke hari Ahad, ingatkan cerita ni kelakar sampai habis cam Kung Fu Hussle, rupenye hujan lebat di tengah cerita...
Permulaan cerita ni pun dah cam nak sedey2 dah, tapi tak le sangat sehingga boleh mencucur kan air mate.
Ingatkan CJ7 ni stand for 'Chow Junior 7' ke or ape-ape...tapi lain plak...makluk asing rupenye
Part paling mencucur kan air mata masa Stephen Chow jatuh dr construction building waaaaaaaaaa
Keme memang nangis tak hengat, terhenjut-henjut badan ni tahan sedu...kerusi keme duduk tu pun
goyang...lelaki ini pulak gelak kan keme aje koje nye...chait!

Esok nye ngantuk kat office diiringi dengan mata yang bengkak, orang ingat gaduh dgn tunang...ceh, tak de lah, ni kes CJ7 punye pasal!

Tak rugi rase nye nengok citer ni even mengharukan...berbaloi!

Majlis Pertunangan

10 February 2008








Tarikh: 9.2.2008


Tempat: Bota Kiri, Perak


Masa: 3.00 Petang


~


Entry kali ini merupakan lanjutan dari entry 'Urusan Perisikan' yang telah berlangsung pada 13.1.2008 dengan di hadiri oleh 3 wakil dari pihak keluarga lelaki ini iaitu Ayahanda, Bonda dan Pak Usu nya. Majlis berjalan lancar dengan di iringi dengan beberapa rangkap pantun oleh Ayahanda. Keme suka sangat dengar Ayahanda menjual pantun, seronok sangat, bukan ape, dah jarang orang nak berpantun-pantun ni.


~


Majlis kali ini pulak keme dah bincang dengan mak nak buat ala kadar aje, pakai ape ade aje. Tak le ajak ramai orang pun. Jadi pada mak keme dah pesan tok usah le buat ape-ape, biar keme yang buat. Keme tak nak nyusah kan mak. Bab-bab hantaran dan gubahan keme buat sendiri aje, ikut idea kepala sendiri. Semerit dengan cadar keme pinjam hehehe...


~


Jadi keme bertolak balik ke kampung pada hari Khamis 7.2.2008 kul 4 pagi. Penuh barang-barang dlm kete. Di sebab kan letih keme lepak kejap kat R&R Tapah, sampai kat Bota kul 8.30 pagi, keme ingat nak terus tido bila sampai nanti, tapi elok je sampai keme tengok dah ade ramai yang datang umah...kata nye deme nak buat dodol. Mak kata tak payah le susah-susah...tapi kawan mak kata "ish, anak pompuan kau tu le sorang, yang hitam dia, yang putih dia, yang baik dia, yang nakal dia, yang putih dia yang hitam pun dia, buat le...sekali aje..." ate...deme pun buat le...keme idok le jadi nak tido...kene le bancuhu air ye dak!...Geng dodol ni di ketuai oleh Opah Yam (baju hijau), Opah Lijah (baju kurung putih), Yong Ja (t-shirt bitu+tudung hitam) dan Nyah Jah (t-shirt biru+tudung biru). Deme ni memang baik dengan keme, dah anggap cam anak sendiri. Kata deme, dodol ni nak buat hantaran utk pihak lelaki ini, owh terharu nya hati ni....terima kasih banyak-banyak.


~


Esok nye pulak (8.2.2008) deme kate nak buat wajik pulak. Buat pemanis mulut pengantin lelaki kata nye..huhuhuh...ikut aje le...Nor pun datang tengah hari tu, nak tolong-tolong ape ape yang patut katanye. Keme memang tak mewar-warkan kat kawan² yang lain. Time basih banyak Nayh!. Malam tu geng dodol, geng wajik, Nor, Mak Andak, Andak, Mak Teh dan anak², Ucu & maksu, Mak Cho, Nyah Jah, Ieda, Kak Umi, Yong Ja, Opah Lijah, Mak Yang Lebor & Ayah Lang Mat datang menggubah hantaran. lewat juga keme tido malam tu. Letih banget!Kalau ikutkan persetujuan masa merisik aritu, hantaran 7 berbalas 9. Ate keme sekarang ni aje pun udah 25, dah orang bagi tak baik menolak, terima aje le..


~


Pagi 9.2.2008, makin sibuk le keme. Dengan nak bentang carpet nye, seperah, ish banyak le. Bila dah pukul 1.30, bermula la aktiviti menconteng muka a.k.a mekap bermula, juruandam nye di import khas dari Ipoh nama nye Kak Ijut. Sepanjang sesi pemakeupkan itu, keme di temani oleh Nor ( short form nye SNH, bukan Siti Nurhaliza, tapi Siti Norhabsah hhehehe). Ate hangat pun ade juge...hish


~


Tepat jam 3.00 petang rombongan pihak lelaki ini pun tiba, ate ape lagi, dup dap dup dap le jantung keme...Rombongan di hadiri oleh Ayahanda, Bonda serta adik beradik, sepupu sepapat lelaki ini juga saudara-mara nya dan di sambut mesra oleh pihak keme terutama sekali Mak Teh. Manakala lelaki ini pula tidak hadir kerana sibuk dengan urusan bermain kereta remote control nya (Boley?!). Makteh walaupun sebelum ini memang langsung tak de nye ndak menangkap gambo, merakam ape tah lagi, namun petang itu Mak Teh di kurniakan anugerah yang beliau sendiri tidak sedari yang beliau boleh merakam gambar, tahniah Mak Teh. Dalam kamera Mak Teh lah terkandung nya rakaman ketibaan rombongan pihak lelaki, rakaman sesi pertukaran tepak sirih, dan juga rakaman ketetapan tarikh majlis perkahwinan.


~


Pihak keme di wakilkan oleh Tok Beso sebagai jururunding manakal pihak lelaki ini pula di wakili oleh Ayah Yoep (pak sedara lelaki ini). Keme sebenonye membayangkan yang Ayahanda yang akan menjadi jururunding pihak lelaki, ye le, dah tentu tentu keme rindu nak dengar pantun-pantun nya. Namun kerinduan keme terubat bila Ayahanda menjual serangkap pantun pada Tok Beso masa dah last-last...masa Bonda dah nak bangun masuk ke bilik keme....

~

Keme pun standby la kat dalam bilik di temani oleh Mak, Mak Andak, Nor, Kak Ijut, Intan dan Alif (sebagai juru rakam henpon keme). Idok pulak keme rase gabra....sebaliknya rasa happy je...Bonda pun masuk dan keme pun menghulurkan tangan, menyalam lalu mencium tangan Bonda dan cuba menarik semula dengan lembut dan sopan tangan keme yang halus mulus lagi gebu ini...tapi...Bonda tidak melepas kan tangan keme ini dan masih lagi static sambil tersenyum, rupenye Bonda lebih arif dalam bab-bab berposing ni maklom le ni dah kali ke 4 dia menyarung kan cincin ni...ate orang nak nangkap gambo...senyum aje le yek!

~
Selesai sesi penyarungan cincin pertunangan, pihak lelaki ini di jemput menjamu selesa. Menu nya ialah:-
  • Nasi Hujan Panas
  • Ayam Masak Merah
  • Daging Masak Kicap
  • Gulai Nangka

Pihak lelaki ini membawa hantaran lebih dari yang dijanjikan sepatutnya 7 aje, tapi dah jadi 20! terima kasih la banyak- banyak.

~

Alhamdulillah, majlis berjalan lancar...yang banyak menolong ialah saudara-mara, jirang-jirang dan kawan baik keme. Terima kasih le...

Enjoy