Air Bunga Fatimah

11 July 2009

Yang biasa dengar Kacip fatimah tu ye, kalau bunga fatimah aku mmg tak penah dengar sebelum ni sampai la ade sorang kakak tu tanye aku pasal air selusuh (masa tu aku dah 34 minnggu kot). Aku kata aku blom ade lagi air selusuh. Kakak tu pesan minum air yang bunga kembang kembang untuk mudah kan bersalin. Aku jadi pelik, tak sangka pulak air kembang semangkuk tu boleh jadi selusuh.

Tapi bila di clarify kan balik, rupe-rupenye air bunga fatimah. Bunga fatimah di boleh dpt dari Mekah je, jadi kalau nak beli untuk simpanan sendiri kene le kirim dgn orang yang pegi haji or umrah.

Ade kakak tu bg tau aku dia ade bunga fatimah tu, dia offer aku pinjam. Aku pun Alhamdulillah lah sukeeee....

Ini lah rupe dia. Bau bunga fatimah yang kering cam bau rotan (cam kerusi rotan ke, meja rotan ke)Bila boleh guna? caner?
Kata kakak empunye tu, rendam bunga ni bila dah cukup bulan (9 bulan), tak kesah la 36 minggu ke, 37 ke or seterusnya. Rendam dalam air yang sudah di masak (sbb nanti nak minum air ni) tak kesah sejuk atau suam. Masa rendam tu selawat nabi dan doa lah minta dipermudahkan semuanya.
Rendam sampai bunga ni betul betul kembang menjadi sekuntum bunga yang betul betul kembang. Kena monitor jugak kekembangan and tengok berapa lama bunga tu amik masa utk kembang. Katanye, kalau cepat kembang nye, dan molek kembang nye maksud nye laluan keluar baby tu nanti insyaAllah cepat (ikut time bunga tadi) contoh kalau bunga tu amik masa 1.15 untuk kembang, bermakna tempoh laluan (dilate) pun same cam tu. Kalau lambat kembang cam 3-4 jam, maknenye itu lah tempoh nye. Wallahua'lam....

Untuk minum pulak, air yang kita guna untuk rendam tu simpan dalam botol. Hanya boleh di minum bila dah start sakit bersalin. Kalau boleh bawak masuk dlm labour room.

Bunga ni boleh digunakan banyak kali, turun temurun dari opah sampai ke cucu. Dia tak de expiry date ;-)

1 Comments for this entry:

Dieyna said...

saya ada bunga ni.. kawan yang beri tapi masih tak minum2 lag.. malam ni nak buat lah.. coz saya punya kandungan dah nak masuk 40minggu.. maintain lagi..

Enjoy