Cadbury Bytes 2008

08 January 2008

~
Kalau artis lama kita panggil artis veteran, nak lebih vogue kita panggil artis senior...itu kalau artis la. Kalau org kebanyakan yang umur nye dah nombor besar kita panggil warga tua atau lebih molek lagi kita panggil Remaja Purba.

Kat sini pun ade juga Remaja Purba(hereinafter referred to as the “RP”) yg masih lagi berkhidmat dengan jayanye. Beliau memang seorang yang serius bekerja. Tahun ini merupakan tahun last bagi dia bekerja di sini. Majoriti yg pernah berurusan dengan beliau sure ade kenangan 'manis' yang tak kan di lupakan. Seperti contoh di 'sound' secara direct atau bahasa melayu nya ialah 'di suarakan secara terus' (wah, indah ghupenye bahasa melayu ni kan!).

Eden pun tidak terkecuali juga di suarakan secara terus oleh beliau ini, namun bagi eden, itu semua warna warna kehidupan yang indah walaupun malu jugak laa bila semua orang dengar kan, punah lah segala keayuan diri ku ini... tapi demi tugas, telinga mesti tebal, kebal.. jangan bebal udoh le!

Eden punye meja ade scanner, jadi beliau akan mintak eden meng scan kan ape ape untuk beliau. Eden tak kesah as long as bende tu tak susah. Cuma the way she asked me its seems like she's the boss of me. Eden tak kesah sebab, eden rasa tak pe kot ;-). Di keliling eden ade 2 senior exec yang amat understanding malah eden akan rasa selesa bekerja bila kedua-dua nya ade. Eden panggil deme tu Abe Lan & Abe Ismo. One day, this Remaja Purba came to me and asked for a favour, but biasala cara dia cakap tu lain sket la...Abe Ismo plak rasa tidak selesa bila Remaja Purba ni cakap cenggitu kat eden, kata nye mcm eden ni kuli dia, tambahnye lagi, dia tak reti ke nak cakap 'minta tolong' ke or 'boleh tak tolong I bla..bla..bla'. Ade jugak eden rasa, tp yelah kan, eden kan tak kesah. Jadi selesai je scanned the docs, eden pun returned back la kertas² beliau itu. lalu Abe Ismo pun menurunkan tips² cane nak berdepan dengan that kind of person dan tips berguna utk masa depan eden dengan charge consultation RM300 hutang hehe...jadi eden take noted.

Di hari yang lain Remaja Purba ini datang kembali minta eden scan kan kertas dia.

RP: eh, Eden, i want u to scan this for me, urgent haa...i want to email it to the vendor!
Eden: hmm, ni u nak minta tolong kat I ke ape? (sambil tersenyum nates)
RP:eh, minta tolong laa...haiya kawan...
Eden:(aik, eden kawan dia ker? aww..aww)Owh minta tolong, ingat kan ape td
RP:(sambil senyum)sori la, kacau u ke, i nak minta tolong boleh kan?
Eden:owh, boleh ape salahnye, janji u kasi I cadbury Bytes!
RP: ok laa!(sambil senyum dan berlalu pergi)

Eden pun toleh kat kedua sifu eden itu, Abe Ismo pun ape lagi, suke le dia...tips dia dah dipraktikkan!

Abe Ismo: lain kali minta la yang mahal sikit..
Eden: haah ek...lupa laa

Tapi cam biasala, janji manis mu...Tak de pun eden dpt ape ape. Lagi pun eden gurau je!
Sampai le dah masuk tahun baru(alahh.. kisah ni seminggu b4 new year), dah seminggu bertahun baru, tetiba RP dtg kat eden, bersaksi kan Abe Lan (Abe Ismo tak de masa tu , marketing kot!)

RP: Eden ha...this is for u!
Eden: aik ape ni, ala...I main² je...
RP:never mind, u helps me alot
Eden: alah sikit je tu...(sambil tersenyum manja ...hakkk tuihhh!)
RP: (dia peluk eden daaa....)thank you yer!
Abe Lan: aik, untuk I mana?
RP: u punye tak de
Abe Lan: mana aci

Jadi nye syok la Abe Lan bercerita kat Abe Ismo,

Abe Lan: ko tau tadi Mo, adik kita ni kene peluk dek V-POwer!!!
Abe Ismo: ha..ape?cerita laa
Abe Lan: V-POwer kasi Cadbury Bytes!
Abe Ismo: mana..mana?
Abe Lan: tu dlm beg Watson tu
Abe Ismo: laaaaaahh...kecik aje ke...bagi la yang besar!!

Akhirnye, tips tu memang berkesan! Abe Ismo & Abe Lan memang otai...memang sifu!

Cadbury Bytes itu habis diselesaikan oleh Miz....sekian di laporkan untuk Tv4.

5 Comments for this entry:

iNsaN BiaSa said...

wakakakakaaa.....bgs la budak miz tuu...akhirnya dia gak yg perabihkan ekk...

kuehbangkit said...

hak hak hak...
hang tu sakit sakit gigi pun mampu menghabiskan cadbury tuh!memang kagum!

kuki said...

err..Abg Lan tu sekolah kat mana ya..? Otai tu apa..? Suka makan petai ehh...? Si Miz tu sapa..? MBSA ke DBKL..?

nurqushila said...

Miz dgn DBKL dekat2 la, satu sekolah dulu tue...bestfren lagik.....wakawaka.....

kuehbangkit said...

qushila,
sedap nye name kome!
macam mane buleh tau Miz dgn DBKL tu satu sekoloh dulu? kome pun satu sekoloh dengan deme ke?

Enjoy