FIL Trip to the State Of Cik Siti Wan Kembang

19 March 2009




Adik ipar aku memang bertugas di Kelantan, since 1st day puasa last year. Trip ni memang telah di ura-ura kan sejak kenduri kahwin aku lg, kunun nye nak berhoney moon kat sana. Tp atas sebab sebab yg tak dpt di elakkan, jadi tak jadi la ke sana.

Kali ni pulak sbb abg-abg ipar & kakak-kakak ipar sepakat nak bershopping kat Kelantan, jadi aku dgn hubby pun ambik keputusan utk turut serta, berjalan jalan je lah kot sbb gaji belum masuk lagi, kat tgn mmg ngam ngam je. Kalau membeli pun sikit je lah, bak kata org, jgn tak de ye dak!

Kami naik Air Asia dr LCCT pukul 3.50pm, dan tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra
لاڤڠن تربڠ سلطان اسماعيل ڤيترا pukul 5.00pm. Icam mmg dah sedia menanti di sana utk menjemput kami.
Nyah & Abg Usop sekeluarga serta Mak Mertua rupenye dah pun tiba lebih awal dr kami.

I felt so impressive and proud of Kelantan when I first step-in the Airport, everywhere you'll see jawi font on every advertisement. Kalau kat negeri lain tak de nye. Even iklan Milo pun tulis jawi tau, Farah Fauzana iklan Nescafe pun pakai tudung. Bagus cam tu. Baru lah nampak memartabatkan Islam, baru lah terasa suasana Islam. Aku rasa bangga dan bersyukur sbb aku berkesempatan untuk berada di negeri itu.

Smpi rumah Icam, kami hemah diri solat jamak qasar (Asar Zohor) semua, terus keluar balik utk makan malam. Harga not bad, masakan pun sedap. Lepas makan malam dah kenyang semua, kami balik semula ke rumah Icam untuk solat Maghrib Isyak then we start our shopping activity at the Wakaf Che Yeh. Ni pertama kali aku sampai kat sini, aku membayangkan Wakaf Che Yeh ni macam uptown je, tapi rupe rupenye, besar beb! tak habis ronda kalau takat sejam dua. Mana tak nye tak cukup 2 jam, dah la harga tudung kat sana murah murah, banyak pulak, nak pilih lagi, bila pilih2 sekaliintai booth sebelah, eh eh lagi chantek la tudung dia, pegi pulak sebelah, pilih lagi, bukan aku je yang bersemangat dan teruja dgn tudung tudung kain kain baju baju kat sana, tapi mak mertua den pun sama, anak anak pompan dia lagi laaaa....hahahah tu nasib baik la duit kat tangan ni ciput je, 2 jam tu dpt le aku beli 3 helai tudung, selai tudung bawal fesyen baru ade batu yg tak berat tapi berkilau dan bersulam bunga yg kat KL rege RM50-60 (mungkin lebih) tapi kat situ rm25 jerkk hahaha(kene tawar gak la), aku sukakk! lagi dua helai aku beli tudung bawal biasa (kat KL harga dia RM30-50) tp kat situ RM15 sehelai, kalau had yang jual kat KL RM10, at sana RM5 je...tp aku tak beli la, itu cotton biasa.

Yang aku tak sangka, abang pun sama ligat, selalu nye kalo pegi pasar malam, baru jalan kejap dah sakit kaki la, kebas kaki la bagai, tapi kat Wakaf Che Yeh, dia punya la teruja tgk baju baju jersey murah murah, jam Patek Philippe, Tag Heuer, Rolex murah murah dengan memacam lagi gadget yang dia suka cantik cantik semua jadi bertambah bertenaga pulak kaki dia hihi...aku ni dah beli tudung tu letih pulak nak berjln, tapi terpaksa la jugak, kang aku tertinggal dlm ramai kang haru! Abg dgn Icam beli jam Rolex & Patek Philippe dan jersey.
Malam tu kami tidur dalam keletihan akibat bershopping.

Next day, we took Nasi Berlauk & Nasi Dagang for our breakfast at Icam's house. Only after 9.30am we start again our shopping journey, kali ni ialah Rantau Panjang! suasana kat situ lebih kurang macam Padang Besar, Perlis. Kali ni abg pulak pasang plan nak beli memacam, T-Shirt jersey 5 helai, 1 suar jeans, tapi aku pun tak kurang jugak, aku belikan untuk mak baju warna merah untuk besday dia nanti, dengan set bantal tilan untuk baby, sebenarnye tak nak beli lagi sebab masih awal, tapi dah harga nye amat best RM30 untuk tilam kekabu yang setebal 5 inci gebu yang boleh dipakai sampai 3 tahun, 2 bantal peluk bulat panjang dgn 2 bantal 4 segi semua gebu gebu belaka, huisshh, abg laju je beli, seronok betul dia bila dah beli tilam bantal baby tu. Kami tak boleh berlama lama sgt di sana sbb Solat Jumaat dah tak lama lagi dah. Paling bestnye Yang siap beli 3 set toto besar, tudung baju lagi, dan lain lain semua sumabt dalam bonet kereta Abg Usop, tapi balik naik kereta Icam, sampai depan imigresen kami lepas daripada disuruh membuka bonet, tapi abg Usop dia kene tahan bukak bonet cek itu ini terus kena cukai ...bukan barang dia dlm bonet tu, barang Yang, tapi dia yg kene cukai, itu paling best ahahahaha!


Sutera, Pasar Siti Khadijah

2 Comments for this entry:

JAJAGURL'Z .. said...

salam wah eni best la dapat g sane hehe ade ole2 utk yong na tak...

kuehbangkit said...

yong...best giler g sana...tp tu la pegi time dah hujung bulan betul, duit very the ciput, makan pun pilih yg paling murah...sedih betul

Enjoy