Bengangnyee!!

13 December 2007

~
Bersempena dengan hari keputeraan Sultan Selangor Selasa lepas, semua rakyat dibawah naungan nya di beri cuti umum untuk mereka meraikan hari jadi nya. Namun jangan la pulak buat - buat tak tahu yang kebanyakan rakyat nye mengambil kesempatan untuk bershopping, berjalan-jalan, bersiar-siar, berdating dan juga tido di sana-sini, dan salah seorang daripada nya adalah 'eden'...hehe
~
Memandangkan eden ada urusan di 2 buah pejabat kerajaan di KL, jadi eden ambil kesempatan time-time cuti ni nak menyetelkan hal itu, tambahan pula 'lelaki ini' outstation ke sebuah pulau (sampai hati g pulau tak bawak eden, tp kalau bawak kang bahaya!)...Eden mengambil keputusan utk menaiki kenderaan awam seperti Star LRT dr rumah eden kerana disamping menjimat kan duit minyak dan duit parking, eden juga dapat menjimat kan kederat eden mencari parking yg amat susah nak dpt di KL lagi pulak kereta si 'lelaki ini' panjang. Kereta panjang ni susah sikit, maklom le punggung (opps maaf kalau kurang sopan) panjang...amat lah tidak praktikal nak park kereta itu di jalan yang sesak (alah sebenarnya tak berapa terer lagi nak bawak kete dia, banyak kompelin plak!)
~
Jadi tiba saje di stesen bandaraya eden pun turun la tangga. Memandangkan pejabat itu jauh juga dr LRT, jadi eden terpaksa le berjalan kaki. Bukan ape, sekali sekala kita perlu exercise demi kesihatan ye dak?!, jadi rupenye jauh jugak pejabat tu ye, nak melintas jalan pun susah...maklom le kereta banyak, jejantas pulak tidak relevan utk di gunakan sebab letih tau nak panjat tangga jejantas tu. Jadi eden pilih utk tidak menggunakan jejantas. Itu tindakan bijak eden. Well,terpaksa la tunggu jalan itu selamat utk dilintas dulu baru le boleh melintas. Mau nak dekat 15 minit eden standing in the eyes of the bahu jalan, sempat jugak la eden menyedut gas karbon dioxide dan jugak habuk. Tak pe, penantian itu kadangkala bukan la satu penyeksaan bagi mereka yang sabar kan! Jadi jln lengang je, eden pun melintas le.
~
Tiba je di pejabat itu eden tgk ramai yg sedang beratur. Aih, ape ramai - ramai nih. Eden ingat nak print aje. Tak kan print pun kena kat ruang legar kan. Jadi eden pelik dan terus jumpa pak guard.
~
"encik, saya nak print je...kat mana leh print ye?"
"sana"
Hah, sana mana plak nih...
Owh rupenye kene beratur cam org lain. Mesin tu boleh tolong print kan. Bagus nye. Bila sampai turn, eden pun masukkan Mykad, buat pilihan dan pilih print. Terus keluar ape yang di hajati...
WOW....eden rasa seronok. Lalu eden rasa teruja lalu keluar dari barisan dan pergi ke mesin yang lain dan beratur sekali lagi. Eden nak print banyak-banyak, tapi mesin tu hanya boleh print 1 je. Tu sebab eden gi mesin yang lain pulak (sekurang² tak de le org yg nampak eden beratur kat line yg first tadi tau eden beratur lagi sekali). Sambil beratur tu eden pun melihat-lihat gelagat manusia yang lain, ade yang tak reti nak guna mesin tu, ada yang tak reti tapi buat-buat reti, dan ade jugak yang marah kat mesin tu sebab tak keluarkan ape yang dia nak (ek elleh, dia yang salah tekan tu!). Eden senyum je, tetiba ade sorang mamat sebelah line eden nih usya eden (eden tau eden cute...comel pulak tu, tu sebab mamat tu tengok eden!)...lama-lama baru eden perasan yang mamat tu sebenonye buat muka pelik bila melihat eden sedang tersengih sorang-sorang...(waaa...malu la I!)..tak pe...eden pun ternampak yang mamat tu pakai tali tag "tabung haji" (maknenye dia keje tabung haji la), demi mengcover diri, eden pun buat-buat ramah sambil menserkap jarang...
~
"encik kerja tabung haji kan?!" (soalan cam konfiden jerk)
"eh mana tau ni?"
"hmmm, saya tau, tengok gaya dah tau!" (sambil tersenyum bangga)
"kenapa yer?"
"sy nak tanye, kat sini kat mana tabung haji yang terdekat ek"
"owh, ada, kat area Maju Junction"
"kat mana tu, jauh tak dr sini?kalau jalan kaki lenguh tak?"
"owh..tak, dekat je cik,cik jln kaki sampai Sogo...Sogo tau?"
"tau!" (ek elleh mamat ni, tak kan Sogo pun eden tak tau)
"Pertama tau?"
"tau!" (eh, ingat eden tak tau ker?, eden org Keyel laa)
"kalau gitu, cik jln kaki smpi kat Pertama, depaaan sikit ade traffic light, kat situ ada UniAsia, kat situ la cik!"
"owh, tq ye encik"
~
Turn eden pun dah sampai, nasib baik! kalau tak mesti mamat tu nak amik kesempatan ngorat eden kan...hish...tak nak le makcik!
~
So mesin tu pun print kan sekeping lagi buat eden. Seronok nyee. Jadi kaki eden pun menapak lagi ke pejabat yang satu lagi...letih juge ye ber exercise di bandaraya Keyel nih. Tak pe, eden pun jalaaan la lagi. Sampai je kat pejabat satu lagi, tak jumpa plak pintu nye. Nasib baik ade cleaner indon, dia yang tunjuk jln. Nasib baik urusan nye kejap je.
~
Sekarang nak pegi Tabung Haji plak, eden nak simpan sikit duit. Sikitpun jadi le drpd tak de kan. Bermula dr bangunan DBKL, eden menapak, menuju ke bangunan KWSP, menapak lagi menuju Sogo, lagi ke Pertama, lagi ke Sekolah Pendidikan Khas, Jagi ke Jalan Batu (eden tak pernah tau ade Jalan Batu kat Keyel)....hai...dah jauh berjalan ni, high heel eden pun dah nak patah nih...mana traffic light ni...owh...depaan sikit daa...jauh betoll...mamat TH ni dah auta eden ni....kata dekat...ini bukan dekat...ni nama nye far far away! Lepas tu eden menapak lagi smpi UniAsia...tak nampak pun TH....aik, mana ni!...eden dah mula naik hangin...penat sehhh!...mekap dah cair nih...lutut pun dah gigil-gigil ni...mamat ni kena kan eden le nih!...tak pe sabo...jalan lagi...sampai ke Menara Eon Bank....pun tak de jugak...akhirnya eden penat...penat...ade pulak mamat despatch kat depan Eon Bank...eden pun tanye le dia
~
"encik, tumpang tanye, Tabung haji kat mana yer?"
"Tabung Haji?, tabung haji yang pegi Mekah tu?"
"ye!"
"yang boleh simpan duit tu?"
"yer!"
"adik nak buat ape pegi Tabung Haji?"
"(eden dah penat niey, kang ade yang makan kasut ni!)Saya ada urusan sikit kat situ, kata mana yer?"
"Tabung Haji yang mana adik cakap ni? yang dekat sini ke kat tempat lain?"
"adus (dlm hati je le), yang terDEKAT kat sini, saya dengar kat Maju Junction, tapi kat mana tempat tu encik, boleh bagi tau arah tak?"
"Maju Junction?ade ke Tabung Haji kat situ?"
"yer, ade, cuma saya tak tahu arah je, boleh bagi tau tak?"
"hermm(sambil berkerut-kerut dahi dia), kalau Maju Junction tu sy tau le, tapi dah jauh dah dik"
"tak pe, saya kene patah balik la kan, lepas tu ikut mana ye?"
"adik tahu tak kat mana bangunan paling tinggi kat sini?"
"(mamat ni memang betul-betul nak kene sepuk ni, eden dah tahap bengang nih!!)Tak tahu, saya tak tahu!"
"kalau tak tahu susah nih dik, ermm...adik tahu bangunan yang ade gambo Pak Lah?yg mcm bendera tu?"
"mana laaaa saya nak tahu, semua tempat ade gambo Pak Lah"
"Betul jugak ye...kalo cam tu adik pegi blkg bank ni, tgk yang mana bangunan paling tinggi"
~
Waaaaaaaaaa....mamat ini mempersenda kan diri ku!!!!
Sudah nye eden malas nak dgr cakap-cakap mamat ni (walaupun begitu, mata eden tetap mencari bangunan paling tinggi) rupenye dah jauh eden terlajak berjalan. TH tu rupenye kalau eden jln melalui main entrance Pertama dekat laa sikit....hish..bengang nye eden!

moral: jangan mudah percaya kepada Mat Despatch, posman tak pe!
~~~~: tak payah le exercise....buat penat je!!

5 Comments for this entry:

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

ehehehehe..kelakarnya.!!!
watashi suka the way awk pronounce lelaki ini..
wahh..anuar zain gitu..
ahaks...

salam zarah..
watashi hana...!!

watahsi ni silent reader kuih bangkit..
ahaks.jgn mare..

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

kueh bangkit
nk email add...
watashi nk add reader list dlm blog watashi

kuehbangkit said...

hana-ni

u nampak cute sangat peluk bear tu!
anyway, kueh dah g hana punye blog...tp tak leh masuk...utk org tertentu je kot, tak pe lah...ni email add kueh
zulhasmi@gmail.com
(sorry lambat reply, sbb dah lama tak surf internet, busy hehe)

nice knowing u!

kuki said...

kalo teman la kan..dan dan tu betuka jadi Ultra'teman'! Pusing balik dia punya cantik nak kenakan kita.. buat2 tanya dia asal mana? sekolah kat mana? pas tu buat2 blur sepatah halal tak kenal/tak tahu pekebenda dia cakap..bagi 'smi' skit!!!

kuehbangkit said...

itu le kuki, keme ghase nye ndak aje jadi gaban, boleh fire aje, baru le kene gaye yek!

Enjoy