Gelang Poh Kong

06 October 2010

Lama betul tak update story mory morning glory dlm blog tercinta ni. Marah betul diri ni bila tak sempat berblog sbb kusyuk sangat buat kerja. Hish!

Ni nak citer ni...

Suatu petang di minggu yang lepas, pada tarikh 28/9/2010, abang telepon...

Abang: yelloo....ayg balik keje naik bas ke hari ni?
Ayang: (itu ayat nak suh naik bas sebenarnya..)if abg tak dpt ambik ayang..naik bas le
Abang: ok! hmmm
Ayang: nape? tapi minta jemput ayg kat LRT ye!
Abang: ok!..hmmmm
Ayang: nape? if susah nak ambik tak pe la...ayang leh jalan kaki...teksi mahal la...RM5
Abang: eh! jgn! kang abang dtg ambik..sian ayang...
Ayang: tak pe...
Abang: ayang ni baik saaaaaaangat kat abang...sedih la...
Ayang: ye ker? ish...byk kekurangan ayang ni...
Abang: hmmm abang ada hadiah untuk ayang...ayg nak tak?
Ayang: hihihihih, ye ke?! syonok nye!
Abang: ayang nak yg mana satu...yang berbalut ke yang tak balut?
Ayang: mesti la hadiah kena balut...kalau tak balut tu bukan hadiah!
Abang: haaih...abang tak de hadiah berbalut...yg ade ni yang tak balut aje..nak??
Ayang: tak nak...tak pe lah..abang ambik je la..

tiba di Ms Jamek, dah kul7.05pm, jalan jem ya amat. Train pulak kul 7.15pm baru mai.
Di sebabkan ramai orang pulak 2-3 hari ni...kereta pun punya banyak atas jln 2-3 hari ni...
jadi...keadaan sangat sesak...orang dah tak beratur dah...

Bila pintu train di buka...semua meluru masuk sampai aku pun tertolak sama, terus masuk train.
Rasa lega bila dah masuk train walaupun berhimpit². Tiba di stesen Plaza Rakyat, masuk pula segroup budak sekolah cina lelaki terus buat bising cam biasa la...semua nak tunjuk belang, nak jadi perhatian, biasa lah...remaja!...org² dewasa yg lain semua dok tengok tanpa suara. Termasuk aku...leka melihat gelagat macam bagus budak² tu, terus aku terlupa nak concentrate nak dengar nama stesen berikutnya. Sebab aku pun tak sure, train aku naik ni ke arah Ampang atau ke arah Sri Petaling. Tulis tadi ke Sri Petaling...

Selepas Hang Tuah, sekali lagi driver buat pemberitahuan
"Stesen berikutnya. #%$&^&**&()&",
(hampeh betul budak² ni! bising la woi!! aku tak dengar!)
"Untuk destinasi ke @@#%%^&&", sila buat pertukaran di platform 2A"
bising lagi budak² ni...korang belajar sivik ke tak kat sekolah??

tak pe dengar versi omputih pulak.
Dah siap² pasang telinga ni...

"Next station...!@#$%&**&^%$"
"Passengers to @#%^%&^, please just embark here and proceed to platform 2A"

Akhirnya aku langsung tak dgr destinasi train. Tapi cam selalu...confidence level aku mmg tinggi...jadi aku tetap yakin yang train ni ke Sri Petaling.

Train meluncur lagi...tapi cam pelik...nama dia cam tak biasa dengar..Miharja...
sudah!!!! ini ke Ampang!

Jam tangan dah kul 7.35pm! Abang dah sedia tunggu tu!...mampush den!
Sure kene marah kang ni! lambat!

Sampai di Miharja...aku turun...terus call abang...inform...tapi...
Abang relax aje!
Di situ agak kepelikan...
Bab bab lewat ni mmg pantang abang...mana mungkin dia leh secool itu!
Tak pe...let it be...(wah omputih u!)

Terus beli tiket lain, dah la tunggu train ya amat lame nak sampai...bila dah sampai pulak, pintu train tak tutup², tunggu lagi....bila dah tutup...train tu ke Chan Sow Lin...turun di situ dan...tunggu lagi...hingga train Sri Petaling sampai...

Tiba di Tasek Salatan...dah kul 8pm...hadoi! semoga abang tak hangin...

Tab!
Pintu kete di buka lalu di tutup!
Ayang: abang sooooo sorry! tak dgr train tu ke mana!budak sekolah bising.
Abang: tak pe.. (sambil tersenyum...pelik!)
Ayang: lama abang tunggu?(dia tak marah la! alhamdulillah)
Abang: tak juge, sbb jln nak masuk sini tadi jem...banyak betul kereta 2-3 hari ni
Ayang: betul!
Abang: nah...(sambil menghulurkan sesuatu..paper beg kecik)
Ayang: ape ni? (sambil membelek² beg kecik tu di dalam kegelapan malam, di dalam kereta)
Abang: bukak la...sorry lah...abang bagi hadiah tak berbalut...
Ayang: tak balut?...tak pe...asalkan ade beg! ayang suka beg! (terk betul aku ni!)
Abang: bukak la...
Ayang: ish...ape bende ni...ade kotak pulak..hmm...biar ayang teka..ni mesti brooch! time kasih!
Abang: bukan brooch...ayang tengok la...abang beli murah aje...
Ayang: itu yang ayang suka! benda mahal² ni ayang takut (sambil membuka kotak)

Rupe² nye dalam kotak putih tu ade kotak merah pulak...
Dalam kotak merah tu ade bende warna kuning pulak!

Hah sudah!...adakah ini jam tangan?
Di sebab kan gelap...aku terpaksa bukak lampu tengah kereta..

Baru lah den nampak! Abang bagi encik Poh Kong kat aku...
For what?

Ayang: abang!!!! buat ape beli ni? sedih nye...suka pun ada!
Abang: ayang baik sangat kat abang, tak berkira pun dengan abang, jaga Zara, masak utk Zara, urut abang, tolong abang itu ini, buat kerja rumah, kemas dapur, basuh baju, sidai baju, lipat baju, gosok baju² abang, kemas rumah, cuci toilet, sabar dengan abang...tapi...abang tak pernah bagi hadiah berharga...bagi hadiah biasa² je...sian ayang, tangan tu dah berparut sana sini...
Ayang: (rasa up la kan! dah kene puji! hahah) ish abang ni...tu mmg tugas ayang...
Abang: suka tak? meh abang pakai kan...dia ade 2 design atas bawah! leh tukar²

Design nye mmg corak taste laki². Sebab kalo taste wanita, mesti nak kerawang la, pintal² la. Tapi..tak kesah la! sebab ni gelang pertama dari abang.

Syukran jazilan ya habibi, kalau boleh nak lagi!

Aish! berpantun pulak heheheh


ni la tangan yang berparut sana sini tu, maklom le tak terer masak, tapi tetap nak masak, haaa, ambik, kene periuk panas ni close up kat tang yang clear dari parut...itu la design nye!
Emas 916 pulak dah naik harga, 1gm RM146 hengget! ni aku rasa berat! berapa kilo gamaknye ni?
Resit dia simpan kemas² dalam kocek seluar..
Tak pe...esok pagi nak cuci seluar tu nanti aku seluk! kot² resit masih dalam tu hik hik hik!


4 Comments for this entry:

Puteri Satu said...

salam kenal dari akak.... kelakar plak baca citer tuh... stress je kan klu cina bercakap ni.. cong ceng sampai tak dengar apa..

kuehbangkit said...

tima kasih sudi jengah blog saya!
hehe...bingit juge bila sekali derang buat bising!...mmg tak dgr la apa apa announcement!

biynio said...

zu, len kali bila nmpak iklan2 brg2 kemas, tunjuk2 la kt si zul tu.. ckp corak mcm ni lawa,.. corak mcm tu x lawa..
bg 'latihan' skit.. :P

kuehbangkit said...

hik hik hik! hawa...yang kelakar nye, bila tunjuk brochure pohkong wah chan segala...dia dah cabut lari dulu hehehe!

Enjoy