Majlis Pertunangan

10 February 2008








Tarikh: 9.2.2008


Tempat: Bota Kiri, Perak


Masa: 3.00 Petang


~


Entry kali ini merupakan lanjutan dari entry 'Urusan Perisikan' yang telah berlangsung pada 13.1.2008 dengan di hadiri oleh 3 wakil dari pihak keluarga lelaki ini iaitu Ayahanda, Bonda dan Pak Usu nya. Majlis berjalan lancar dengan di iringi dengan beberapa rangkap pantun oleh Ayahanda. Keme suka sangat dengar Ayahanda menjual pantun, seronok sangat, bukan ape, dah jarang orang nak berpantun-pantun ni.


~


Majlis kali ini pulak keme dah bincang dengan mak nak buat ala kadar aje, pakai ape ade aje. Tak le ajak ramai orang pun. Jadi pada mak keme dah pesan tok usah le buat ape-ape, biar keme yang buat. Keme tak nak nyusah kan mak. Bab-bab hantaran dan gubahan keme buat sendiri aje, ikut idea kepala sendiri. Semerit dengan cadar keme pinjam hehehe...


~


Jadi keme bertolak balik ke kampung pada hari Khamis 7.2.2008 kul 4 pagi. Penuh barang-barang dlm kete. Di sebab kan letih keme lepak kejap kat R&R Tapah, sampai kat Bota kul 8.30 pagi, keme ingat nak terus tido bila sampai nanti, tapi elok je sampai keme tengok dah ade ramai yang datang umah...kata nye deme nak buat dodol. Mak kata tak payah le susah-susah...tapi kawan mak kata "ish, anak pompuan kau tu le sorang, yang hitam dia, yang putih dia, yang baik dia, yang nakal dia, yang putih dia yang hitam pun dia, buat le...sekali aje..." ate...deme pun buat le...keme idok le jadi nak tido...kene le bancuhu air ye dak!...Geng dodol ni di ketuai oleh Opah Yam (baju hijau), Opah Lijah (baju kurung putih), Yong Ja (t-shirt bitu+tudung hitam) dan Nyah Jah (t-shirt biru+tudung biru). Deme ni memang baik dengan keme, dah anggap cam anak sendiri. Kata deme, dodol ni nak buat hantaran utk pihak lelaki ini, owh terharu nya hati ni....terima kasih banyak-banyak.


~


Esok nye pulak (8.2.2008) deme kate nak buat wajik pulak. Buat pemanis mulut pengantin lelaki kata nye..huhuhuh...ikut aje le...Nor pun datang tengah hari tu, nak tolong-tolong ape ape yang patut katanye. Keme memang tak mewar-warkan kat kawan² yang lain. Time basih banyak Nayh!. Malam tu geng dodol, geng wajik, Nor, Mak Andak, Andak, Mak Teh dan anak², Ucu & maksu, Mak Cho, Nyah Jah, Ieda, Kak Umi, Yong Ja, Opah Lijah, Mak Yang Lebor & Ayah Lang Mat datang menggubah hantaran. lewat juga keme tido malam tu. Letih banget!Kalau ikutkan persetujuan masa merisik aritu, hantaran 7 berbalas 9. Ate keme sekarang ni aje pun udah 25, dah orang bagi tak baik menolak, terima aje le..


~


Pagi 9.2.2008, makin sibuk le keme. Dengan nak bentang carpet nye, seperah, ish banyak le. Bila dah pukul 1.30, bermula la aktiviti menconteng muka a.k.a mekap bermula, juruandam nye di import khas dari Ipoh nama nye Kak Ijut. Sepanjang sesi pemakeupkan itu, keme di temani oleh Nor ( short form nye SNH, bukan Siti Nurhaliza, tapi Siti Norhabsah hhehehe). Ate hangat pun ade juge...hish


~


Tepat jam 3.00 petang rombongan pihak lelaki ini pun tiba, ate ape lagi, dup dap dup dap le jantung keme...Rombongan di hadiri oleh Ayahanda, Bonda serta adik beradik, sepupu sepapat lelaki ini juga saudara-mara nya dan di sambut mesra oleh pihak keme terutama sekali Mak Teh. Manakala lelaki ini pula tidak hadir kerana sibuk dengan urusan bermain kereta remote control nya (Boley?!). Makteh walaupun sebelum ini memang langsung tak de nye ndak menangkap gambo, merakam ape tah lagi, namun petang itu Mak Teh di kurniakan anugerah yang beliau sendiri tidak sedari yang beliau boleh merakam gambar, tahniah Mak Teh. Dalam kamera Mak Teh lah terkandung nya rakaman ketibaan rombongan pihak lelaki, rakaman sesi pertukaran tepak sirih, dan juga rakaman ketetapan tarikh majlis perkahwinan.


~


Pihak keme di wakilkan oleh Tok Beso sebagai jururunding manakal pihak lelaki ini pula di wakili oleh Ayah Yoep (pak sedara lelaki ini). Keme sebenonye membayangkan yang Ayahanda yang akan menjadi jururunding pihak lelaki, ye le, dah tentu tentu keme rindu nak dengar pantun-pantun nya. Namun kerinduan keme terubat bila Ayahanda menjual serangkap pantun pada Tok Beso masa dah last-last...masa Bonda dah nak bangun masuk ke bilik keme....

~

Keme pun standby la kat dalam bilik di temani oleh Mak, Mak Andak, Nor, Kak Ijut, Intan dan Alif (sebagai juru rakam henpon keme). Idok pulak keme rase gabra....sebaliknya rasa happy je...Bonda pun masuk dan keme pun menghulurkan tangan, menyalam lalu mencium tangan Bonda dan cuba menarik semula dengan lembut dan sopan tangan keme yang halus mulus lagi gebu ini...tapi...Bonda tidak melepas kan tangan keme ini dan masih lagi static sambil tersenyum, rupenye Bonda lebih arif dalam bab-bab berposing ni maklom le ni dah kali ke 4 dia menyarung kan cincin ni...ate orang nak nangkap gambo...senyum aje le yek!

~
Selesai sesi penyarungan cincin pertunangan, pihak lelaki ini di jemput menjamu selesa. Menu nya ialah:-
  • Nasi Hujan Panas
  • Ayam Masak Merah
  • Daging Masak Kicap
  • Gulai Nangka

Pihak lelaki ini membawa hantaran lebih dari yang dijanjikan sepatutnya 7 aje, tapi dah jadi 20! terima kasih la banyak- banyak.

~

Alhamdulillah, majlis berjalan lancar...yang banyak menolong ialah saudara-mara, jirang-jirang dan kawan baik keme. Terima kasih le...

5 Comments for this entry:

nurqushila said...

Nak tanya nie..apsal komen chek ilang... buang ka... awat lagu nie.. chek komen buang plak... chek merajuk la lagu nie....

kuehbangkit said...

bukan gitu sayang, tak tau ape hal ntah blogspot ni, kita buat entry baru, tpi yang lama hilang dengan sendirinya.

Ceera said...

tahniah yang...

nampak lain la muka zue, hehehe...

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

congrats

kena saling sayang menyayang tau
ahahhaha
ayat lagu skema

kuehbangkit said...

ceera:
tq eera..lain ker?teruk ker makeup nyer? orang tu kata cam puteri senandung waaaaaaaa

Hana:
time kacih, akan saya turuti nasihat itu...erk, itu ayat lagu ker?

Enjoy