Hari Raya Pertama

20 October 2007

~
13/10/2007

Pagi tu kami bangun dan mandi sunat aidilfitri dan bersiap berbaju baju (except aku,baju aku baju kurung kerja je) sebelum ke surau berdekatan menunaikan solat sunat aidilfitri, kami bersalam-salam memohon ampun dan maaf atas segala kekasalan dan kesilapan.
Idi & Alif Idi & Saya;-)

Lepas ke surau, kami semua ke rumah opah, kebetulan ada Mak Cho sekeluarga (cepat depa habis solat raya!?), Ucu & family, Wan Chu & family dan kami sekeluarga.
~~~~~
Petang tu, si dia pulak dtg beraya. Seumur hidup aku la, tak pernah lagi buah hati atau kawan-kawan aku dtg beraya di rumah aku pada hari raya pertama.
Hai sopannye! Tu dia!

Kebetulan si dia dtg waktu tengahari, jadi aku dan mak pun masak le nasi lauk ikan keli masak asam (org kelantan panggil masak senggang), pucuk ape rebus, ikan goreng dgn sambal belacan. Seronok aku tgk si dia makan walaupun pada mula nya dia berkeras mengatakan dia kenyang makan laksa....hehe
Petang tu pulak cuaca mendung dan membawa ke hujan, plan kami nak ke rumah mak cho di Bota Kanan terpaksa di tunda. Jadi aku layan tido...krooh.krooh...
Sekali kul 6.30 gitu mak gerak aku, suh siap ke rumah mak cho...adus...badan aku letih letih plak rasanye....tapi bersiap punye le lama, mak teh pun tak siap siap lagi , wan chu pun sama, sudah nye dah maghrib baru le kami bersama-sama ke rumah mak cho....udah le malam....dah nak habis raya pertama...
Adik² ni semua duduk dekat dekat,takut gelap katanye!
Di rumah mak cho, kami di hidangkan mee sup special...peristiwa makan tu berlaku dlm jam 8.15 mlm...yang best nye baru je kami semua nak menyuap mee ke mulut pap!....blackout daaa...sejibik cam iklan perodua yg opan nye bisng 'membazir ajo' dan cucunye pulak 'tak pe sekali sekala'.....jadi nye beraya dlm gelap le kami..hehehe....tp dlm gelap gelap tu, habis jugak mee mak cho, mana tak nye, bila dah gelap semua org mkn tak hengat, tak de control-control hehehe...dlm kul 10 baru le ade api, masa tu semua gelak sebab mee sup dah licin, lemang pun habis, rendang pun sama. kui kui kui...

Ade gambar nye akan aku upload kan...aku puntak tau le blogspot ni ade had tak kalau nak upload gambar, mana le tau sehari leh upload 4 gambar je ke...kalau korang tau bagi tau la kat cek ye....

6 Comments for this entry:

Mak Su said...

hai.. salam kenal, salam lebaran

MizLiaNa MizMaN said...

cewah2....segaknya pakwe dia berbaju melayu biru..awek sebelah tu malu2 lak..hehee

kuehbangkit said...

hehehe miz, malu mende nyer...tu name nye control ayu ngeh ngeh ngeh

kuehbangkit said...

to mak su,
salam perkenalan juga, zue dah bace blog mak su, syok bace, so zue add kat interesting blog ...
salam aidilfitri dan senyum selalu!

Ceera said...

my new address, sila la tukar sekali kat ur link, sori menyusahkan... hehe... huruf e jadi number 3, dan huru o jadi kosong... okey???

http://c33ram00n.blogspot.com

kuki said...

eeii ghameinye.. macam mosim doghoyan je..

Enjoy