Bihun Goreng penuh kasih sayang

31 January 2010

Pagi ni aku berkesempatan nak buat bihun goreng utk bekfas bersama fil dan suami tercinta. Keikhlasan utk memasak dan menggoreng bihun amat menebal. Bukan la nak tunjuk terer memasak, tapi hanyalah utk menyerlahkan rasa kasih sayang aku terhadap mereka. Derang semua pun masih dlm bilik masing2, mungkin juga masih lagi tido. Dan, bahan2 semua dah sedia. Tgh tunggu minyak panas je ni nak tumis bawang sambal segala...

Tiba-tiba,
Pintu rumah terbuka...ada org masuk...ha? sape ni? Rupe2 fil dah balik dari breakfast di kedai. Siap bawak balik nasi lemak dan roti canai bungkus. Apa cerita bihun aku ni? Nak terus kan ke or tak payah masak dah? Kalau tak masak, rugi membazir, bihun pun dah lembut dalam rendaman, minced chicken pun dah di toskan, bawang pun dah dihiris...aih, teruskan je lah memasak. Kalau ada yg sudi makan, alhamdulillah. Dan abang mesti akan makan punya...

Dan siap memasak aku hidangkan atas meja, bihun aku ditemani oleh nasi lemak, roti canai dan biskut-biskut.

Abang aku kejutkan...ajak bersarapan. Liat bangun nya. Zara pulak tetiba merengek...jadi, aku kene lah temankan Zara yg masih lagi mengantuk. Dan abang sudah pun bangun utk bersarapan....nampak gaya nye abang kena sarapan dulu lah...ayang jaga Zara jap.

Zara tak nak tido balik, aku kenalah main2 dgn dia dulu. Dan puas main, Zara cam rimas...kena lah aku mandikan dia dulu...dan selesai mandi...dan netekkan dia...dia pun ngantuk balik...jadi aku tidurkan dia dlm buaian...sempat aku kerling meja makan...bihun ku tidak berusik. Abang makan roti canai rupanya...takpe...mungkin karang abang sudi menjamahnya...

Aku pun mandi bila Zara dah tidur...lepas mandi kutip baju2 kotor masuk mesin basuh dan basuh...ish...dahaga sangat rasa nye...aku bancuh milo dalam teko...minum sat...kang baru makan...jam dah kul 11pagi...ish...kul 11.30 Zara bangun, kena panaskan bubur nasi dia siap2 ni. Kang senang...lepas reheeat bubur, aku nak breakfast.

Tup-tup Zara dah terjaga kul 11.15am, aku lom mamam bekfast lagi...jadi aku turnkan Zara dr buaian...biar dia cool jap, baru akau bawak bubur nasi carrot Zara utk disuapkan...kali ni dia makan suku aje ...sbb dia selsema,,,hidung tersumbat dek hingus....cian dia...

Sempat kerling lagi skali ke meja makan....bihun tetap tak berusik...aku pulak busy sampai tak sempat jamah apa apa...

Selesai Zara makan, jam dah pukul 12tengahari. Mil pulak dah selesai masak laksa...ada rg nak datang kata nye.

Sudah nye sampai ke etang bihun tetap tak berusik dan aku pun tak sempat makan ape ape lagi...Zara pun tak sihat...dedar badan nya. Lepas bagi ubat, terus dia tido...dgn aku aku sekali tertido...kul 3ptg abang kejutkan aku bangun utk makan tengahari....teruk nya aku...Jadi, makan nasi la kami semua...bihun kasih sayang tu itu, tetap tidak berusik...sedih nya...

Jam 5.30 ptg, aku keluar dari bilik, rupanya nya fil semua dah pulang ke kampung. Tinggal lah kami berempat di sini. Atas meja kulihat banyak betul makanan. Lepas ni lah aku kemaskan....

Dan...bihun ku tetap seperti pagi tadi...aku mandikan Zara, beri makan petang....dan aku pun cakap dgn abang...dah rasa ek bihun aku...kata nye lupe...sedih nya...

Dan sambil menonton Wipeout jam 7.00 malam...aku tanya kat abang...aku nak buang bihun tu tak pe ke...katanye jangan, jap lagi dia nak rasa. Aku pulak, refuse, sbb dah lama bihun tu, dr pagi tak siapa sudi rasa...manjamu apa tah lagi. Dan mungkin juga nampak tak sedap...entah entah memang betul tak sedap...hati aku sebak....menangis dalam hati...

Aku pun bangun ambil plastik sampah nak buang makanan yg nak dibuang....abang pun ambil piring, dan ambil sikit bihun aku tu....dalam hati, ku katakan...terima kasih kerana sudi merasa...itu sudah memadai utk membuatkan aku rasa dihargai...dan abang...menambah lagi...
"Ayang, sedap la!presentation je tak menarik. Rasa semua nye sedap, rugi tak makan pagi tadi"
Tu ayang masak dengan enuh kasih sayang tau...tp tak siapa yg sudi.
...huwaaaaaaaaaaaa mak amat terharu noks!

Walaubagaimana pun, bihun ku yg selebihnya...tetap...dibuang...

4 Comments for this entry:

Zura&Mizan said...

xpelah zurru,yg penting zul puji sedap..tp sedih tetap sedih bila masakan kite x terusik...next time add more on presentation..kasi terliur sume org..ehehhe..caiyok!

kuehbangkit said...

yelah ning...kena taruk gubahan lebih la jawabnye!

ChuMeLL said...

buat telur dadar..then potong telur tu nipis2..tabur atas bihun ogreng tu..then tabur bwg goreng yong..sure terliur punyer..hehe

kuehbangkit said...

chumel, haah, memang kita taruk telur dadar hiris nipis2, gambar tu kita search kat google..sbb bihun yg kita masak tu tak sempat di ambil gambar nye.

Enjoy